Marea „fuziune” care va decide viitorul pieței cripto: Ethereum trece la un sistem prin care consumul de energie scade cu 99,9%

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație Ethereum criptomonede
Fuziunea nu este doar o modificare tehnică. Ea reprezintă o recondiționare completă a proiectului de 200 de miliarde de dolari care a funcționat timp de șapte ani. Foto: Profimedia Images

A doua cea mai puternică platformă de tranzacții cu criptomonede din lume, Ethereum, urmează să treacă printr-o transformare majoră care va reduce consumul de energie necesară pentru crearea de noi monede și efectuarea tranzacțiilor cu 99,9%, potrivit dezvoltatorilor, informează Reuters.

Cele mai multe criptomonede, inclusiv Bitcoin – principalul rival al lui Ethereum, consumă cantități uriașe de energie, ceea ce a atras critici din partea ecologiștilor și a unor investitori.

Tranziția, cunoscută sub numele de „Fuziunea”, care promite să îmbunătățească tehnologia de blockchain (sistemul care înregistrează tranzacțiile făcute în criptomonede) folosită în acest moment de Bitcoin, a făcut ca valoarea criptomonedei ether să se dubleze în ultimele două luni.

Fuziunea va avea loc între Ethereum și Beacon, un blockchain care a funcționat în paralel cu Ethereum și care a fost folosit ca o platformă de testare a noii tehnologii, scrie The Economist.

Data și ora la care schimbarea va avea loc vor depinde de puterea de procesare folosită pentru a susține activitatea sistemului, dar momentul ar trebui să aibă loc în jurul orei 4:00 pe data de 15 septembrie.

Vitalik-Buterin
Vitalik Buterin, inventatorul Ethereum, spune că „Fuziunea” este doar primul pas dintr-o serie de modificări care vor schimba felul în care sunt realizate tranzacțiile cu criptomonede. Foto: Profimedia Images

Fuziunea nu este doar o modificare tehnică. Ea reprezintă o recondiționare completă a proiectului de 200 de miliarde de dolari care a funcționat timp de șapte ani și care, dacă va merge conform planului, va fi implementată fără întreruperi.

Experții din lumea criptomonedelor compară procesul cu schimbarea motorului unui avion în timpul zborului. Sistemul vechi („proof-of-work”) consumă multă energie, necesită o mare putere de procesare și a dat naștere unor blockchain-uri, precum Ethereum și Bitcoin, care consumă tot atâta energie cât unele țări mai mici.

Sistemul nou („proof-of-stake”) va consuma cu 99,9% mai puțină energie, iar trecerea de la sistemul vechi va fi, din privința emisiilor de carbon, ca atunci când o țară precum Chile ar renunța complet la alimentarea cu electricitate.

Piața criptomonedelor a pierdut 2 trilioane de dolari într-un an

Lumea criptomonedelor avea nevoie de o știre bună întrucât ultimul an a fost un dezastru. O serie de afaceri suspicioase au dat faliment și au pierdut toți banii investiți; un fond de investiții speculative s-a prăbușit; o criptomonedă care se credea a fi stabilă s-a dovedit a fi total pe dos.

Capitalizarea de piață totală a criptomonedelor s-a prăbușit până la valoarea de 1 trilion de dolari – cu două trilioane mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Îmbunătățirile aduse de Ethereum nu vor putea recupera pierderile uriașe suferite de piața cripto, dar prin faptul că va reduce impactul negativ asupra mediului și prin evidențierea potențialului pentru și mai multe evoluții pozitive, „Fuziunea” ar putea prevesti un viitor mai strălucit decât mulți anticipează acum.

Totuși, nu toți văd cu ochi buni schimbarea. Minerii de criptomonede au investit în jur de 5 miliarde de dolari în aparatura necesară pentru a opera conform mecanismului vechi. Începând cu 15 septembrie, investițiile lor nu le vor mai aduce prea multe profituri.

Cu toate acestea, inventatorul Ethereum, Vitalik Buterin, spune că „Fuziunea” este doar primul pas dintr-o serie de modificări care vor schimba felul în care sunt realizate tranzacțiile cu criptomonede.

„Ethereum astăzi poate procesa în jur de 15-20 de tranzacții pe secundă”, a spus Buterin. Ethereum, în versiunea updatată, „va putea să proceseze 100.000 de tranzacții pe secundă.”

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...