Autorităţile locale din Bihor se opun explorării şi exploatării petrolului și gazelor naturale, populaţia cere referendumuri

Data publicării:
bihor-2

Localnicii din mai multe zone din judeţul Bihor le-au cerut primarilor să nu dea avize pentru exploatarea petrolului şi a gazelor naturale. Dacă unii edili s-au conformat imediat, alţii preferă să afle care e dorinţa majorităţii prin organizarea de referendumuri. Acordul de explorare şi exploatare aprobat de Guvern permite companiei canadiene East West Petroleum să caute petrol şi gaze naturale în patru perimetre din judeţul Bihor.

Printre zonele vizate se regăsesc Băile Felix, municipiul Oradea şi mai multe comune. Primarii consultaţi de Digi24 se opun categoric proiectului.

În Oradea nu se vor aproba astfel de exploatări. Oradea nu va deveni un câmp de exploatare petroliferă sau pentru gaze naturale”, a declarat în acest context viceprimarul Oradei, Mircea Mălan.

Aştept primul pas, să văd ce se întâmplă la Sânmartin, şi fiţi siguri că şi noi vom face referendum, că nu suntem de acord cu aşa ceva”, a spus la rândul său Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei.

Unii edili se tem că prospecţiunile vor afecta proiecte deja demarate. „Noi avem, printre altele, și un post de apă termală forat, pentru care am pregătit un studiu de fezabilitate, cu ideea de a realiza un proiect în vederea construirii unei zone de agrement şi a unui ștrand”, a arătat primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuș.

Şi patronii pensiunilor turistice privesc cu îngrijorare planurile canadienilor de la East West Petroleum. „Am imaginea unei localități fantomă după începerea acestor lucrări. Mă gândesc foarte serios să mă mut”, consideră proprietarul unei pensiuni din Băile Felix, Bogdan Mut.

Legea prevede că pentru exploatarea resurselor subsolului sunt necesare aprobarea proprietarului terenului, avize de la Agenţia de Protecţie a Mediului şi de la administraţia judeţeană şi cea locală. Ecologiştii spun însă că simplul refuz al proprietarului de a permite prospecţiunile poate stopa explorarea.

În momentul în care proprietarul își dă acordul - crede el - doar pentru prospecțiune, el va fi obligat să cedeze terenul, în cazul în care sub acest teren există gaze naturale”, atrage atenţia ecologistul Orlando Balaş.

Deocamdată, doar in localitatea Suplacu de Barcăudin judeţul Bihor se exploatează petrol şi gaze naturale.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri