Cât timp va persista nivelul ridicat de radiaţii de la Cernobîl

Data publicării:
GettyImages-492210506

 

FOTO: Getty Images

Raportul, publicat miercuri, menționează că Ucraina „nu mai dispune de fonduri suficiente pentru a finanța programele necesare pentru a-i proteja eficient pe oameni (...) ceea ce înseamnă că nivelul expunerii la radiații a oamenilor care încă locuiesc în zonele contaminate este probabil să crească”.

Experimentele științifice desfășurate în numele organizației pentru protecția mediului au arătat că nivelul total al contaminării cu izotopi precum Cesiu-137 și Stronțiu-90 a scăzut într-o oarecare măsură, dar rămâne în continuare ridicat în anumite zone, așa cum sunt pădurile. În plus, oamenii care trăiesc în aceste zone contaminate sunt expuși zilnic la niveluri periculos de ridicate de radiații provenite din explozia reactorului nuclear din aprilie 1986, care a dus la răspândirea unui nor radioactiv deasupra unei mari părți din Europa.

„Este vorba despre ce mănâncă și ce beau. Este vorba și despre lemnul pe care-l folosesc în construcții și pentru a se încălzi”, se precizează în raportul Greenpeace publicat sub titlul „Nuclear Scars: The Lasting legacies of Chernobyl and Fukushima” (Cicatrici nucleare: Moștenirea perenă de la Cernobîl și Fukushima).

Raportul semnalează că în anumite cazuri, așa cum este cel al cerealelor, nivelul de radiații din zonele contaminate — în care locuiesc aproximativ 5 milioane de persoane — chiar a crescut. „Iar așa cum contaminarea îi va însoți pe acești oameni în deceniile ce vor urma, la fel se va întâmpla și cu efectele pe care radiațiile le au asupra sănătății lor. Mii de copii, inclusiv cei care s-au născut la 30 de ani după catastrofa de la Cernobîl, beau încă lapte contaminat radioactiv”.

De asemenea, Greenpeace a realizat teste de evaluare a radioactivității și în zonele contaminate de dezastrul din 2011 de la centrala nucleară din Fukushima, în Japonia, unde un puternic cutremur urmat de tsunami a afectat puternic o centrală nucleară, ducând la producerea de substanțiale scurgeri radioactive.

În ceea ce privește Cernobîlul, pădurile din zonele din jurul centralei nucleare au devenit adevărate depozite de substanțe radioactive ce nu pot fi neutralizate. Aceste păduri „vor reprezenta un risc pentru populație în deceniile și chiar secolele ce urmează”, conform raportului.

Greenpeace menționează și că eforturile de decontaminare susținute de autoritățile nipone la Fukushima au fost inadecvate și au lăsat deschisă posibilitatea recontaminării radioactive a unor zone care au fost anunțate oficial drept decontaminate.

Expunerea pe termen lung la radiații duce la îmbolnăviri severe. Victor Khanayev, chirurg în districtul rus Novozybkov, a declarat că mulți oameni din zonele contaminate sunt pur și simplu mult prea săraci pentru a-și permite să mănânce doar alimente necontaminate. „Este imposibil pentru oamenii de la țară să refuze consumul de produse locale, din agricultură și din grădinărit, în special ținând cont de faptul că sumele compensatorii oferite de autorități sunt foarte mici”, a subliniat el.

Halina Chmulevych, o mamă care își crește singură cei doi copii într-un sat din regiunea ucraineană Rivne, este citată în raport susținând că nu are de ales decât să le ofere copiilor hrană contaminată. „Avem lapte și ne coacem singuri pâinea și într-adevăr aceste produse sunt radioactive. Totul aici este radioactiv. Bineînțeles că sunt îngrijorată, dar ce pot să fac?”, a declarat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...