Fizicianul Cristian Presură explică de ce Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
NASA's Van Allen probes reveal a new radiation belt around Earth - 28 Feb 2013
Foto: Profimedia

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 un fenomen observat de oamenii de știință, și anume că Pământul se învârtește mai repede în jurul propriei axe decât o făcea în urmă cu 50 de ani. Constatarea a dus chiar la propunerea de a fi ștearsă o secundă din timp pentru a readuce trecerea precisă a timpului în concordanță cu rotația Pământului, potrivit DigiWorld.

Cristian Presură spune că scurtarea zilei din cauza rotirii mai rapide a Pământului în jurul propriei axe nu e un fenomen care să ne îngrijoreze, pentru că, „dacă se va scoate acum secunda, mai târziu se va adăuga la loc, pentru că noi știm că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe variază în timp”.

El explică fenomenul care face ca viteza de rotație în jurul axei să varieze în timp. 

„Acum 600 de milioane de ani, o zi avea doar 21 de ore. Am câștigat 3 ore în acești 600 de milioane de ani și mișcarea Pământului a fost încetinită, datorită intercție cu firța gravitațională de la Lună. În afară de asta, însă, există și variații pe suprafața Pământului, pe care le putem înțelege prin asociere cu acel patinator... Ați văzut ce se întâmplă cu un patinator care stă cu mâinile întinse, se învârte și apoi, când își apropie minile, se învârte mai repede. Iar apoi, când le întinde, se învârte mai încet. La fel se întâmplă și cu Pământul. El are o atmosferă care ar putea fi, să spunem, brațele patinatorului. Când sunt multe lucruri în atmosferă, deci când întinde brațele, mișcarea lui încetinește. Și apoi când le aduce la loc, când cad lucruri din atmosferă - de exemplu, atunci când ninge mult - ca și cum Pământul și-ar aduce brațele înapoi și atunci se învârte puțin mai repede”, a spus Cristian Presură.

Unul dintre fenomenele care duce la această „strângere a brațelor Pământului” este topirea zăpezilor de pe munți, spune fizicianul.

„Odată ce avem creșterea globală a temperaturilor, zăpada de pe vârful munților se topește și ajunge în mare. (...) Deci Pământul își apropie brațele și atunci începe să se învârtă puțin mai repede”. 

Dacă scurtarea timpului cu o secundă nu ar avea efecte vizibile asupra noastră, în schimb fenomenul care provoacă această modificare insesizabilă ne va afecta masiv: încălzirea globală, care duce, printre altele, la topirea zăpezilor și creșterea nivelului oceanului planetar.

„În Bangladesh aproximativ 20% din suprafața țării va intra sub apă. Vor exista deplasări masive de populație”, a avertizat Cristian Presură.

 

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ea este Miss în Statele Unite. Ce reacție a avut când a fost criticată că nu duce un stil de viață sănătos
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Nu degeaba se spune că arată perfect. Raluka și-a arătat picioarele impecabile într-o ținută mai scurtă decât...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
VIDEO Un urs a vrut să atace o tigroaică, dar s-a oprit în ultimul moment. Cum a reacționat felina?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Richard Gere, alături de femeia visurilor sale, într-o apariție rară. Actorul nu-și putea lua ochii de la...
UTV
Cum arata acum Oana Vincu, la 23 de ani de la destramarea trupei Genius. Vezi cu ce se ocupa acum membrii...