Iohannis: România poate fi un lider în domeniul schimbărilor climatice. E nevoie ca oamenii să-și schimbe obiceiurile

Data actualizării: Data publicării:
presedintele klaus iohannis declaratie de presa
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

România are ocazia să acceseze fonduri europene pentru reducerea poluării, care va avea duce și o calitate mai bună a vieții, spune președintele Klaus Iohannis. Pentru aceasta, însă, e nevoie ca și românii să-și schimbe obiceiurile care produc cantități mai mari de deșeuri și emisii poluante, a spus el.

„România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și avem capacitatea de a influența din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu, ca Președinte al României, îmi iau acest angajament pentru următorii ani.

Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat, și aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, precum și la reducerea schimbărilor climatice și la protejarea biodiversității. Toate acestea vor avea un efect benefic asupra calității vieții oamenilor”, a spus Klaus Iohannis.

România își asumă ținta europeană de atingere a neutralității din punct de vedere al carbonului până în 2050 și susține o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

„Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligați să-l facem pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare. Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, acțiuni cu impact cuantificabil și real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice și vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor”, spus el.

Iohannis a arătat că nu trebuie făcute strategii nerealiste, care „să zacă într-un sertar”.

„Trebuie să ne concentrăm pe propuneri și strategii ambițioase, dar realiste, pe care să le implementăm și care să aibă ca efect creșterea calității vieții oamenilor”, a subliniat el.

„Acțiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat – asta este clar. Contribuie la sănătatea noastră, la sănătatea familiilor noastre și constituie o mare oportunitate de creștere economică. Totodată, putem dezvolta sectoare economice noi - industriale, energetice, agricole, digitale, și putem racorda economia națională la economia sustenabilității, care se dezvoltă la nivel internațional, și de care nu vrem și nu suntem izolați”, a spus Iohannis.

„Pentru a trăi însă într-un mediu curat și prietenos, pe care să-l lăsăm generațiilor viitoare, este nevoie de noi toți, autorități și cetățeni. Urbanizarea, ritmul cotidian al vieții noastre au dus în ultimii ani la intensificarea unor obiceiuri prin care am ajuns să producem multe deșeuri și emisii poluante.

Este important să devenim conștienți de impactul negativ al acestora asupra mediului și să schimbăm încet, încet aceste obiceiuri. Schimbarea și adaptarea comportamentului nostru sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de protecție a mediului și prevenirea schimbărilor climatice”, a arătat el.

„Mă voi implica direct în inițierea și construcția unor structuri care să susțină eforturile României în domeniul schimbărilor climatice, și mă refer aici inclusiv la structuri care să ofere sprijin autorităților locale. Știm foarte bine că deciziile de la nivel central nu sunt suficiente și nu sunt eficiente fără acțiuni concrete în plan local, iar dacă vrem rezultate, trebuie să ajutăm autoritățile locale.

Împreună cu experții, cu societatea civilă și cu toți actorii economici direct implicați în implementarea politicilor de mediu și climă sunt convins că vom reuși să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice la nivel regional, european și chiar internațional”, a spus Iohannis.

El a amintit că UE oferă finanțare prin programe precum Planul Național de Redresare și Reziliență, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziție Justă.

„Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate și mature, care vor asigura absorbția de fonduri europene și vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României”, a spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...