Video O gaură de dimensiuni record a apărut în stratul de ozon deasupra Arcticii

Data actualizării: Data publicării:
strat ozon gaură pămât polul nord
Sursa foto: Captură NASA Ozone Watch

O gaură rară, de dimensiuni record, s-a format în stratul de ozon deasupra Arcticii. Oamenii de ştiinţă consideră că fenomenul ar fi rezultat în urma temperaturilor neobişnuit de scăzute înregistrate deasupra Polului Nord, potrivit Mediafax.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Gaura, care a fost intens urmărită din spaţiu în ultimele zile, a atins dimensiuni record, dar cercetătorii nu se aşteaptă ca fenomenul să reprezinte vreun pericol pentru omenire, cu excepţia cazului în care gaura se va muta mai mult spre sud.

Dacă dimensiunile continuă să crească deasupra zonelor populate din sud, precum Groenlanda de Sud, ar putea exista riscul ca oamenii să fie expuşi la arsuri solare. Totuşi, având în vedere tendinţele actuale, cercetătorii se aşteaptă ca gaura să dispară cu totul în doar câteva săptămâni.

Temperaturile scăzute din regiune au dus la apariţia unui vortex polar neobişnuit de stabil, iar prezenţa chimicalelor care distrug stratul de ozon, precum clorul şi bromul, prezente în atmosferă - din cauza activităţile umane - au contribuit la formarea găurii.

„Gaura este în primul rând o curiozitate geofizică”, a spus Vincent-Henri Peuch, director al Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei.

„Am monitorizat condiţiile neobişnuite, care au avut un rol major în procesul de epuizare chimică a stratului de ozon. Acele condiţii au permis apariţia temperaturilor scăzute şi a unui vortex mai stabil decât de obicei deasupra Arcticii, care mai apoi a declanşat formarea norilor polari stratosferici şi distrugerea catalitică a stratului”, a mai explicat Peuch.

Gaura nu are legătură cu măsurile de carantină impuse de pandemia de Covid-19, restricţii care au redus drastic poluarea aerului şi emisiile de gaze cu efect de seră. Este totuşi prea devreme să ştim cu certitudine dacă acele condiţii neobişnuit de stabile din Arctica sunt legate de încălzirea globală, sau dacă fac parte din variaţiile normale ale vremii stratosferice.

Peuch a mai spus că fenomenul nu are implicaţii directe pentru criza climatică. Temperaturile din regiune erau deja în creştere, încetinind diminuarea stratului de ozon, iar gaura va începe să se retragă pe măsură ce aerul polar se va îmbina cu aerul plin de ozon de la latitudini mai mici. Astfel de condiţii au mai fost observate şi în primăvara anului 2011, informează The Guardian.

Redactor Web: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...