Oceanele au stabilit noi recorduri de temperatură în fiecare zi din ultimul an. Diferențele de la un an la altul sunt „uriașe”

Data publicării:
ilustrație cu planeta Pământ care se scufundă în ocean
Începând din data de 4 mai 2023, fiecare zi a depășit temperatura maximă înregistrată în aceeași zi a anului precedent, iar, în unele zile, diferența de temperatură a fost uriașă. Foto: Shutterstock

Afectate de schimbările climatice, oceanele din toată lumea au doborât recorduri de temperatură în fiecare zi din ultimul an, potrivit unei analize BBC.

Temperaturile din aproape 50 de zile din perioada analizată au întrecut cu mult maximele înregistrate în aceleași zile din anul precedent, stabilind noi diferențe record de temperatură pentru era modernă.

De vină, în cele mai multe cazuri, sunt gazele cu efect de seră, dar fenomenul natural El Niño a contribuit de asemenea la încălzirea oceanelor.

Animalele marine au fost grav afectate de oceanele super-încălzite, unde are loc un nou val de albire a coralilor.

Analiza se bazează pe informații de la Copernicus Climate Service al UE, care a confirmat că luna trecută a fost cel mai cald aprilie înregistrat vreodată. Este a 11-a lună la rând în care temperaturile globale înregistrează noi recorduri.

Suprafața oceanului a atins o nouă temperatură medie globală record: 21,09 grade Celsius, în februarie și martie, potrivit datelor Copernicus.

Bleached coral
Probabil cea mai gravă consecință a încălzirii oceanelor este albirea în masă a coralilor la nivel global. Foto: Profimedia Images

Începând din 4 mai 2023, fiecare zi a doborât recordul de temperatură din aceeași zi a anului precedent, iar, în unele zile, diferența de temperatură a fost uriașă.

În jur de 47 de zile au doborât recordul pentru acea zi din an cu cel puțin 0,3 grade Celsius - o diferență nemaiîntâlnită de când a început monitorizarea prin satelit.

Cea mai gravă consecință a încălzirii oceanelor: albirea în masă a coralilor

Probabil cea mai gravă consecință a încălzirii oceanelor este albirea în masă a coralilor la nivel global. Aceste „pepiniere” oceanice devin albe și mor din cauză că apele în care trăiesc devin prea fierbinți.

Coralii sunt un element esențial al ecosistemului oceanelor; în jurul coralilor trăiesc aproximativ un sfert din toate speciile marine.

Tot apele neobișnuit de calde s-ar putea să afecteze și una dintre cele mai îndrăgite creaturi oceanice - pinguinul imperial - de pe cel mai rece continent din lume - Antarctica.

„Au existat exemple în care banchiza se prăbușește înainte ca puii de pinguini imperiali să se dezvolte și au fost incidente de înec în masă”, a spus profesorul Mike Meredith de la British Antarctic Survey.

Polar,Bear,On,Ice,Floe,In,Norwegian,Arctic,Waters,,Searching
Topirea banchizelor și încălzirea apelor din adâncul oceanelor vor alimenta creșterea nivelului mării și în secolele următoare. Foto: Shutterstock

„Pinguinul imperial este o specie amenințată [cu dispariția] din cauza schimbărilor climatice, iar banchiza și temperaturile oceanelor afectează mult în acest caz.”

În Marea Britanie, unele animale au dispărut complet din anumite regiuni de coastă.

„Problema cu schimbările climatice este că se întâmplă prea repede pentru ca evoluția să le ajungă din urmă”, a explicat biologul marin Dr. Nova Mieszkowska de la Universitatea din Liverpool.

Speciile invazive iau cu asalt zone uriașe de pe fundul mării

Speciile invazive, precum ascidiile, par să reziste mai bine la încălzirea globală și la creșterea temperaturii oceanelor, potrivit profesorului Iain Barber, șeful departamentului de științe ale vieții de la Universitatea Aberystwyth.

„Ele previn dezvoltarea organismelor native în zonele pe care le colonizează. Pentru că o duc așa de bine în mediul nostru, ele au capacitatea de a pune stăpânire pe zone uriașe de pe fundul mării.”

Mările mai calde alimentează furtunile tropicale, ceea ce ar putea duce la uragane mult mai periculoase.

„Există încă o zonă mare de apă mai caldă decât este normal în Atlanticul tropical, iar aceasta principală regiune de dezvoltare pentru cicloanele tropicale”, a explicat Carlo Buontempo, director al Copernicus.

Topirea banchizelor și încălzirea apelor din adâncul oceanelor vor continua cel mai probabil să alimenteze creșterea nivelului mării în secolele viitoare.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...