Porumbul modificat genetic poate intra pe ogoarele europene. Soiul DuPont TC1507, respins de România la insistenţele Franţei

Data publicării:
porumb-2

Deşi România şi alte 19 ţări europene au votat împotrivă, un nou tip de porumb modificat genetic a primit autorizaţia de a fi cultivat în Uniunea Europeană. Este vorba de soiul DuPont TC1507, conceput de americanii de la Pioneer. Proprietatea intelectuală asupra soiurilor aparţine exclusiv companiilor de inginerie genetică precum DuPont sau Monsanto, care pot da în judecată agricultorii care refolosesc seminţele obţinute din prima recoltă. Aceasta este de fapt marea problemă a culturilor modificate genetic. După ea vin şi riscurile de sănătate demonstrate de unii cercetători, demontate de alţii.

Deşi iniţial avea de gând să susţină cultivarea porumbului modificat genetic DuPont TC1507 în Uniunea Europeană, România a fost convinsă de Franţa să voteze împotrivă. În zadar însă, pentru că opoziţia faţă de porumbul american nu a fost suficient de mare cât să fie blocată cultivarea sa în Europa.

România va avea totuşi posibilitatea să interzică porumbul modificat genetic dacă vrea: fiecare stat membru decide dacă să cultive sau nu plante modificate genetic. Bucureştiul a interzis deocamdată doar soia modificată genetic; în schimb, porumbul modificat genetic deja se cultivă pe 834 de hectare, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Doar că nu este soiul DuPont aprobat marţi, ci un soi Monsanto care primise undă verde din partea Uniunii Europene.

În plus, pe site-ul Ministerului Agriculturii se face trimitere la un studiu al Academiei Române care recomandă culturile modificate genetic.

Organizaţiile de mediu atrag însă atenţia că aceste culturi distrug ecosistemul, iar unele studii clinice arată că plantele modificate genetic pun în pericol sănătatea umană. Există şi studii care arată însă că aceste alimente sunt inofensive pentru oameni.

Tocmai această incertitudine a dat naştere controversei din jurul acestor culturi ale căror gene sunt manipulate ca să facă faţă dăunătorilor sau ca să dea o producţie mai mare la hectar.

Controvesată este şi atitudinea pe care o au companiile modificate genetic faţă de agricultori. Monsanto a reuşit chiar să trimită la închisoare un fermier american care păstrase seminţele culturilor modificate genetic. Conform contractelor semnate de agricultori, seminţele sunt proprietatea companiilor de inginerie genetică, iar agricultorii au voie să păstreze doar recoltele.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...