Studiu CE: X, fosta Twitter, are cea mai mare cantitate de știri care dezinformează

Data publicării:
profimedia-0806377393
Sursa foto: Profimedia Images

Un studiu al Comisiei Europene arată că rețeaua X, fosta Twitter, are cel mai mare procent de informații care dezinformează, dintre toate cele șase mari rețele de socializare analizate. Oficialii europeni au examinat peste 6.000 de postări de pe Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X și YouTube.

„Mesajul meu (pentru X) este: trebuie să respectați legea. Vom urmări ceea ce faceți”, a avertizat comisarul european pentru valori și transparență Vera Jourova, citată de BBC.

Studiul privind dezinformarea care a determinat comentariile doamnei Jourova a vizat Spania, Polonia și Slovacia, țări care riscă să fie vizate de dezinformare din cauza alegerilor interne sau a apropierii de războiul din Ucraina. Platforma cu cel mai mult conținut care dezinformează a fost Twitter, iar la polul opus se află YouTube, a sugerat studiul.

Studiul a fost realizat de TrustLab, un start-up de monitorizare a dezinformării, ca parte a activității de susținere a codului de practici al UE privind dezinformarea. X, numit atunci Twitter, împreună cu multe alte rețele sociale, a aderat la codul voluntar în 2018. Dar compania s-a retras după ce a fost preluată de excentricul Elon Musk.

Cu toate acestea, X va face obiectul Legii serviciilor digitale (DSA) a UE, care reglementează comportamentul marilor platforme tehnologice – UE intenționează să transforme codul voluntar într-un cod de conduită în temeiul acestei legi.

„Elon Musk știe că nu scapă de pedeapsă dacă părăsește codul de conduită, pentru că acum avem Actul privind serviciile digitale, care este aplicat pe deplin”, a declarat comisarul Vera Jourova.

Cu tunurile pe companiile din Big Tech

Companiile care nu respectă legea ar putea fi sancționate cu amenzi de până la șase procente din cifra de afaceri globală, se arată în planul Comisiei Europene. În septembrie, UE a acuzat companiile de social media că nu au reușit să oprească campaniile de dezinformare rusești „pe scară largă” de la invazia Ucrainei.

Aceasta a declarat că „amploarea și influența conturilor susținute de Kremlin” au crescut și mai mult în 2023. Comisarul european susține că „Statul rus s-a angajat în războiul ideilor pentru a ne polua spațiul informațional cu jumătăți de adevăr și minciuni pentru a crea o imagine falsă că democrația nu este mai bună decât autocrația”.

Rusia țintește asupra europenilor „o armă de manipulare în masă de mai multe milioane de euro”, iar marile platforme de socializare trebuie să abordeze acest risc, a adăugat ea. Amenințarea a fost deosebit de gravă din cauza războiului din Ucraina și a viitoarelor alegeri europene, a continuat aceasta. 

De asemenea, comisarul a precizat că se lucrează la combaterea dezinformării generate de inteligența artificială înainte de alegeri. Ea a spus că se va întâlni și cu reprezentanții OpenAI pentru a discuta despre acest lucru.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita