Cupa Mondială 2022: Franţa a învins Polonia şi s-a calificat în sferturi. Giroud a devenit cel mai bun marcator din istoria țării

Data actualizării: Data publicării:
jucătorii francezi se bucura după un gol
Franţa a învins Polonia şi s-a calificat în sferturi. Foto: Profimedia

Selecţionata Franţei, campioana mondială en titre, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Poloniei cu scorul de 3-1 (1-0), duminică, pe Al Thumama Stadium din Doha.

Franţa a câştigat fără probleme un meci în care a strălucit Mbappe, cu o dublă şi o pasă de gol.

Olivier Giroud (44) şi Kylian Mbappe (74, 90+1) au marcat pentru echipa antrenată de Didier Deschamps, în timp ce golul de onoare al polonezilor a fost reuşit de Robert Lewandowski (90+9 - penalty), la poate ultima Cupă Mondială din carieră.

„Les Bleus” au controlat jocul din primele minute şi ocaziile au apărut una după alta la poarta lui Szczesny. Varane (4) a trimis cu capul peste poartă, apoi portarul Poloniei a reţinut şutul trimis de Dembele din afara careului (17). Kounde a tras şi el de la distanţă, dar Szczesny a fost la post (22). Mbappe (35) a căutat colţul scurt, dar Szczesny a acordat corner.

Polonia a replicat printr-un şut trimis de Lewandowski (21) pe lângă poartă de la 20 de metri şi un şut-centrare expediat de Cash (35), prin faţa porţii.

Polonia a avut o şansă mare de a deschide scorul în min. 38, când şutul lui Zielinski a fost respins salvator de Lloris, apoi mijlocaşul lui Napoli a reluat în Theo Hernandez, mingea a ajuns la Kaminski, dar Varane a fost providenţial pe linia porţii.

Scăpată cu bine din acest moment dificil, Franţa a reuşit să înscrie înainte de pauză (44), când Giroud a fost găsit foarte bine de Mbappe în careu şi a marcat cu un şut la colţ. Giroud a devenit cu această ocazie cel mai bun marcator din istoria naţionalei Franţei, cu 52 de goluri, depăşindu-l pe Thierry Henry (51).

Echipa antrenată de Czeslaw Michniewicz a avut ultima ocazie a primei părţi, dar şutul lui Kaminski din careu (45+1) a fost deviat pe lângă poartă.

Franţa a fost echipa mai bună şi după pauză, având ocazii prin Griezmann (48), cu o lovitură liberă bătută din unghi, însă Szczesny a fost atent. Mbappe (56) a încercat să dubleze avantajul naţionalei din Hexagon, însă şutul său a fost deviat periculos în corner de Krychowiak, care a riscat un autogol.

Citiți și:

Emmanuel Macron a prezis corect atât rezultatul, cât și marcatorii la meciul Franța - Polonia de la Cupa Mondială

Tabloul și programul optimilor de finală de la Cupa Mondială 2022

În min. 58, Szczesny a ieşit şi a boxat o minge înaltă, căzând peste Cash şi Varane, iar Giroud a marcat spectaculos din foarfecă, însă arbitrul fluierase fault la portar.

După ce Giroud (66) a reluat în plasa laterală centrarea lui Kounde, Mbappe a închis conturile (74), marcând cu un şut sub transversală, după ce fusese găsit liber de Dembele de pe cealaltă extremă.

Polonia nu a reuşit să mai creeze nimic în atac şi tot francezii au fost cei care au punctat: Marcus Thuram (90+1) a dat o pasă remarcabilă pentru Mbappe, acesta a făcut o fentă în faţa lui Glik şi a şutat la vinclu, fără speranţe pentru Szczesny.

Mbappe şi-a depus o candidatură serioasă la titlul de golgheter al ediţiei din 2022, având cinci goluri marcate. Vedeta echipei Paris Saint-Germain a devenit totodată primul jucător din istoria Cupei Mondiale de fotbal care marchează 9 goluri până la împlinirea vârstei de 24 de ani, potrivit Agerpres.

În final, Polonia a obţinut lansa marcării golului de onoare, după ce mingea centrată de Grosicki a lovit mâna lui Upamecano.

Robert Lewandowski (90+8) a avut o execuţie ezitantă a penalty-ului acordat şi Lloris a apărat, însă arbitrul a dictat repetarea loviturii de pedeapsă, deoarece căpitanul echipei Franţei nu păstrase un picior pe linie. Lewandowski a avut o execuţie ceva mai bună şi înscris (90+9).

Franţa este neînvinsă de opt meciuri în faţa echipei Poloniei (4 victorii, 4 egaluri), ultimul său eşec în meciurile directe datând din 1982 (0-4), într-un meci amical.

Polonia a ajuns pentru prima oară din 1986 în optimile de finală ale Cupei Mondiale, în urmă cu 36 de ani fiind învinsă de Brazilia cu 4-0.

În meciul de duminică, de la Doha, portarul Lloris a egalat recordul de selecţii în echipa Franţei, deţinut de Lilian Thuram (142).

Franţa va juca în sferturile de finală contra învingătoarei dintre Anglia şi Senegal (duminică, Al Bayt Stadium - Al Khor, 21:00), pe 10 decembrie (Al Bayt Stadium - Al Khor, 21:00).

Franţa - Polonia 3-1 (1-0)

Au marcat: Olivier Giroud (44), Kylian Mbappe (74, 90+1), respectiv Robert Lewandowski (90+9 - penalty).
Doha, Al Thumama Stadium: 40.989 spectatori
Cupa Mondială 2022 - optimi

Au evoluate echipele:

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 5. Jules Kounde (3. Axel Disasi, 90+2), 4. Raphael Varane, 18. Dayot Upamecano, 22. Theo Hernandez - 8. Aurelien Tchouameni (13. Youssouf Fofana, 66), 14. Adrien Rabiot - 11. Ousmane Dembele (20. Kingsley Coman, 76), 7. Antoine Griezmann, 10. Kylian Mbappe - 9. Olivier Giroud (26. Marcus Thuram, 76).
Selecţioner: Didier Deschamps.
Rezerve neutilizate: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola - 2. Benjamin Pavard, 6. Matteo Guendouzi, 12. Randal Kolo Muani, 15. Jordan Veretout, 17. William Saliba, 24. Ibrahima Konate, 25. Eduardo Camavinga.

Polonia: 1. Wojciech Szczesny - 2. Matthew Cash, 15. Kamil Glik, 14. Jakub Kiwior (5. Jan Bednarek, 86), 18. Bartosz Bereszynski - 10. Grzegorz Krychowiak (6. Krystian Bielik, 71) - 24. Przemyslaw Frankowski (11. Kamil Grosicki, 87), 20. Piotr Zielinski, 19. Sebastian Szymanski (7. Arkadiusz Milik, 64), 13. Jakub Kaminski (21. Nicola Zalewski, 71) - 9. Robert Lewandowski (căpitan).
Selecţioner: Czeslaw Michniewicz.
Rezerve neutilizate: 12. Lukasz Skorupski, 22. Kamil Grabara - 3. Artur Jedrzejczyk, 4. Mateusz Wieteska, 8. Damian Szymanski, 16. Karol Swiderski, 17. Szymon Zurkowski, 23. Krzysztof Piatek, 25. Robert Gumny, 26. Michal Skoras.

Arbitru: Jesus Valenzuela Saez; arbitri asistenţi: Jorge Urrego Martinez, Tulio Moreno (toţi din Venezuela); al patrulea oficial: Kevin Ortega (Peru)
Cartonaşe galbene: Tchouameni (32), Bereszynski (47), Cash (88).

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...