Un polițist a cerut 300.000 de euro mită de la persoana pe care o ancheta pentru evaziune fiscală. Ce i-a promis în schimbul banilor

Data publicării:
persoana cu catuse la maini si cu bani
Un polițist de la trupele speciale a fost prins in flagrant in timp ce lua mita. FOTO: Guliver/Getty Images

Un agent de poliție judiciară din cadrul I.G.P.R. - Direcția de Investigare a Criminalității Economice a fost reținut 24 de ore pentru că ar fi cerut mită 300.000 de euro. Polițistul, spune DNA, i-ar fi promis unei persoane cercetate pentru evaziune fiscală și delapidare că va interveni pentru ca aceasta să scape mai ușor de rigorile legii. În plus, i-ar fi divugat și informații secrete din dosar și i-ar fi explicat cum urmau să decurgă cercetările.

Faptele, spun anchetatorii, ar fi avut loc în perioada 28 septembrie-30 decembrie 2022. În calitate de lucrător de poliție judiciară, delegat să efectueze activități de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, bărbatul ar fi pretins 300.000 de euro mită chiar de la cel pe care îl ancheta.

"Ar fi pretins de la o persoană vizată în cauza respectivă, pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine și 100.000 euro pentru un intermediar). Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpatul *** în schimbul promisiunii că:
- acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât prejudiciul să fie stabilit într-un cuantum redus precum și pentru a propune o soluție de clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală;
- acesta ar interveni la procurorul de caz (asupra căruia a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât acesta din urmă să dispună soluția clasării pentru infracțiunea de evaziune fiscală și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare", se arată în comunicat DNA.

Mai mult, ofițerul I.G.P.R i-ar fi transmis persoanei vizate de anchetă "informații nedestinate publicității din dosarul respectiv, dar și cum se vor derula cercetările în continuare"

Bărbatul este cercetat acum pentru luare de mită, trafic de influență, dar și pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Agentul de poliție a fost reținut miercuri pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri