Expoziția World Press Photo a venit în România, la București, Cluj și Timișoara, cu fotografii și povești spectaculoase din toată lumea

Data actualizării: Data publicării:
batrana imbratisat de o asistenta medicala
Fotografia câștigătoare a concursului World Press Photo 2021. Foto: worldpressphoto.org

Cea de-a 64 ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată și anul acesta, pentru a zecea oară în România, la București, Timișoara și Cluj-Napoca, în perioada mai - iulie 2021. În București, deschiderea expoziției are loc sâmbătă, la ora 10.00, la Muzeului Național de Artă al României.

Evenimentul din București, care se poate vizita începând de sâmbătă, face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, itinerantă în întreaga lume, fiind expusă în peste 100 de spații din peste 45 de țări și vizitată de peste 4,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

În premieră, începând cu acest an, expoziția va fi însoțită și de un proiect de conținut care va analiza rolul și impactul social al jurnalismului responsabil, fenomenul fake news și dezinformarea, urmând a fi anunțate în acest sens o serie de emisiuni, podcasturi și dezbateri care se vor derula pe tot parcursul verii.

Acestea vor fi realizate de co-organizatorii din acest an, Fundaţia Eidos și platforma Upgrade 100, cu sprijinul partenerilor strategici de comunicare din acest an, televiziunea DIGI 24 și cel mai vizitat site de știri din România, Digi24.ro.

„Ne bucurăm că avem oportunitatea de a duce o expoziție simbol pentru jurnalismul de calitate în România, pentru a X-a oară consecutiv, cu dorința de a crește interesul românilor pentru fotografia documentară. Anul acesta suntem mai puternici și mai hotărâți prin tot ceea ce vom aduce în fața comunității din România în lupta noastră împotriva fake news și a efectelor acestui fenomen” , a declarat Cristian Movilă, fondator Eidos Foundation și reprezentant World Press Photo în România, potrivit unui comunicat de presă.

„Suntem onorați să redevenim parteneri strategici ai proiectului WPP în România, la exact 10 ani de la momentul în care am lansat, tot în co-producție, ediția cu numărul 1. Sprijinirea jurnalismului și a conținutului responsabil este parte din misiunea noastră pe termen lung”, a adăugat Dragoș Stanca, fondator Upgrade 100 și partener Thinkdigital – compania specializată care va administra parteneriatele comerciale ale WPP în acest an.

Concurs cu peste 4.300 de fotografi

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Anul acesta, 4.315 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au înscris 74.470 de imagini.

Câștigătorul concursului World Press Photo 2021 (foto) este fotojurnalistul Mads Nissen, care a surprins pentru Politiken/Panos Pictures una dintre imaginile-simbol ale anului: pacienta Rosa Luzia Lunardi (85 de ani), îmbrățișată de sora medicală Adriana Silva da Costa Souza, în azilul Viva Bem, din São Paulo, Brazilia. Povestea emoționantei imagini și de ce e intitulată “Prima Îmbrățișare” poate fi citită aici.

world press photo 1
Fotografia câștigătoare a concursului World Press Photo 2021. Foto: worldpressphoto.org

Calendarul expoziției

În București, expoziția va avea loc cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României (MNAR) și va putea fi vizitată începând cu 8 mai, accesul fiind prin intrarea Știrbei Vodă. Programul de vizitare este 8 mai - 26 mai, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

După Capitală, expoziția va fi deschisă în Timișoara (30 iunie - 20 iulie) și Cluj-Napoca (2 - 20 iunie), iar detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziției dar și printr-o secțiune dedicată în cadrul portalului DIGI24.ro.

Proiectul este sprijinit și de partenerii instituționali Ambasada SUA în România, UNICEF în România, British Council România, rețeaua de Institute Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene, Institutul Francez din România la București și Centrul Cultural Clujean.

Expoziția World Press Photo 2021 este realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...