VIDEO. Legea amnistiei, amânată cu scandal

Data publicării:
parlament 2 5257307-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu-1

Vă informez: comitetul liderilor a hotărât scoaterea de pe ordinea pe zi a poziției 22, cu privire la amnistiere”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Aşa s-a încheiat drumul unei legi care părea oricum misterioasă şi pentru parlamentari. Cei din comisia juridică au aprobat luni seara peste 20 de amendamente care ar fi adus iertarea condamnaţilor cu pedepse de cel mult şapte ani. Iar când deputaţii s-au adunat să voteze legea, nici preşedintele Camerei nu ştia prea multe despre documentul care putea să golească închisorile.

„Legea amnistiei? Vă rog frumos să îl căutați pe președintele de comisie, întrebați-l pe el”, le-a spus jurnaliștilor Valeriu Zgonea, când i s-au cerut detalii.

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, spune că legea aministiei este necesară pentru că închisorile sunt arhipline, iar întreţinerea unui deţinut costă mai mult decât cea a unui copil.

Opoziţia a sărit ca arsă. Mai ales că faţă de proiectul iniţial, parlamentarii au mărit de la patru la şapte ani faptele penale care ar fi fost iertate. Iar cine nu ar fi fost amnistiat, ar fi scăpat oricum de la închisoare, prin graţiere. Şi imediat s-au găsit şi exemple.

Proiectul nu face altceva decât pe prea fericitul Năstase să scape de dosarele penale...știu că va supăra, votați. fiți transparenți...”, a îndemnat deputatul Adrian Gurzău.

Dincolo de toată această tevatură, conducerea Camerei Deputaţilor a avut motive serioase să scoată legea de pe ordinea de zi. Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis două scrisori parlamentarilor. I-a rugat să respingă legea, pentru că altfel ar arăta Uniunii Europene că nu suntem interesaţi să combatem corupţia şi să ajutăm justiţia. Şeful statului şi-a găsit un aliat neaşteptat: Partidul Naţional Liberal.

„Din punctul de vedere al PNL, această lege considerăm că nu este oportună în acest moment. Grupul liberal va vota împotrivă”, a anunțat George Scutaru, liderul deputaților PNL.

Votul legii aministiei va fi reprogramat, dar o dată certă nu a fost fixată.

Legea amnistiei a fost înaintată de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun care, îngrijoraţi fiind de înghesuiala din penitenciare, au propus ca infractorii care nu prezintă pericol public să fie lăsaţi liberi. Cine ar beneficia de pe urma acestei legi? Mai mulţi parlamentari, unii dintre ei închişi, alţii dintre ei condamnaţi sau cercetaţi pentru fapte de corupţie. Cine ar pierde? Pe termen lung ar pierde statul. Şi economia. Căci politicianul, funcţionarul sau directorul companiei de stat care ar fi vrut să fure dar s-a temut de lege, ar putea să fure liniştit după aprobarea legii. Dacă nu intri la închisoare de ce te-ai teme de o condamnare? În ciuda unui text ambiguu, Camera Deputaţilor, camera decizională a aprobat legea amistiei pe capitole. A amânat însă acordarea votului final. Ceea ce înseamnă că proiectul de lege este cât se poate de viu.

Și legea lobby-ului a rămas fără vot

Fără vot a rămas şi legea lobby-ului, pe care depuţii au trimis-o înapoi la comisie. Este o lege care, în forma sa iniţială, este cât se poate de inutilă. În motivarea proiectului se spune că parlamentarii şi reprezentanţii statului vor să ştie dacă cei care le bat la uşă sunt reprezentanţii mediului privat sau dacă sunt persoane cu interese obscure.

În realitate, însă, politicienii ştiu foarte bine cu cine negociază, pentru că în România lobby-ul nu are acelaşi statut pe care îl are în occident. Este o cumetrie în care jocurile de interse sunt destul de clare pentru cei care apucă să ajungă în interior. În forma sa iniţială, legea lobby-ului spunea cine are dreptul să facă lobby. Însă ceea ce ar fi trebuit să spună este cine NU are dreptul să facă lobby.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri