Loteria Română, evaziune fiscală cu ştiinţa autorităţilor

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro-1

Un document intrat în posesia Digi24 arată că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a informat autorităţile române încă din 2011 că Loteria Română încalcă legea, prin utilizarea păcănelelor în sediile sale, fără să plătească impozite. Printr-o adresă trimisă preşedintei Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Parlamentului României, Chiriţoiu informa:

Prin raportul Gărzii Financiare, transmis la ANAF şi DNA, încheiat în acest an se constată faptul că Loteria Română a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit videoloterie.”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Subiectul e vechi. Loteria trebuie şi ea impozitată, aşa cum impozităm şi firmele private. Înţeleg acuma că poliţia are o gândire similară cu gândirea noastră.

Contractul prin care era decisă operarea a peste 6.200 de aparate de jocuri de noroc a fost semnat de şefii Loteriei cu grupul de firme elen Intralot în 2003. Documentul cataloga păcănelele drept aparate de video-loterie. Cu alte cuvinte, echipamente pentru care nu se plătesc taxe. Un control din 2010 al Biroului Român de Metrologie Legală a a stabilit însă că pentru respectivele aparate, Loteria trebuie să plătească impozite. Cu toate acestea, instituţia nu a vărsat la buget niciun leu din exploatarea păcănelelor.

Sorin Constantinescu, fost consilier Loteria Naţională: Taxa de licenţă era de 2.000 de euro pe aparat pe an, înmulţit cu 6.000 de aparate sunt 12 milioane, înmulţit cu 5 ani înseamnă doar prejudiciu ca taxe la bugetul de stat 60 de milioane de euro. Potrivit legii jocurilor de noroc, când operezi la negru nişte aparate, se confiscă încasările integral. Încasările se ridică undeva la 200 de milioane. Pot să estimez în jur de 300 de milioane.

Deşi erau la curent cu încălcărea legii de către Loteria Română şi grupul Intralot, autorităţile au decis începerea urmăririi penale abia luna trecută.

Dar problemele instituţiei nu se opresc aici. Şeful Consiliului Concurenţei susţine că nepăsarea autorităţilor române poate atrage sancţiuni şi din partea Uniunii europene.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Aici poate să apară o suspiciune de ajutor de stat. Comisia Europeană se uită la asta. Ea are atribuţia legală să se uite pe acest subiect şi analizează dacă se poate spune că statul a dat un ajutor ilegal pentru Loterie.

În momentul de faţă, ancheta procurorilor continuă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...