Video Experții în securitate critică modul în care a fost apărat Robert Fico: „Ofițerii de protecție s-au speriat și au fugit”

Data actualizării: Data publicării:
fico
Premierul slovac Robert Fico, cu câteva momente înainte să fie împușcat. Foto: Captură video Digi24

Mai mulţi experţi din Slovacia au criticat, joi, măsurile de securitate pentru protecţia premierului Robert Fico, după ce miercuri acesta a fost ţinta unei tentative de asasinat în oraşul Handlova, relatează DPA, potrivit Agerpres. Ofițerul în rezervă Cristi Cioc a declarat la Digi24 că au fost făcute mai multe greșeli de începători, care arată o lipsă de pregătire a ofițerilor de securitate. 

„Fico însuşi a vorbit acum câteva săptămâni despre pericolul ca cineva să tragă în politicieni”, a declarat joi Stefan Hamran, fost şef al poliţiei slovace, pentru cotidianul ceh Dennik N. El a pus sub semnul întrebării maniera în care a fost realizată evaluarea acestei ameninţări.

De asemenea, Hamran a criticat modul de reacţie a personalului de securitate după deschiderea focului asupra premierului Fico. „Era haos acolo, acest lucru e evident şi este vorba despre un eşec”, a spus fostul comandant al poliţiei slovace.

La rândul său, Juraj Zabojnik, fost şef al unităţii de protecţie şi pază din Slovacia, a criticat gărzile de corp ale prim-ministrului Fico. „Dacă pot fi trase patru sau cinci gloanţe, atunci cineva este vinovat”, a declarat el pentru postul de televiziune TA3.

Zabojnik a adăugat că nu a văzut nicio gardă de corp în faţa şefului guvernului slovac, acesta fiind complet expus.

„Ofițerii de protecție s-au speriat și au fugit”

Și ofițerul în rezervă Cristi Cioc a declarat la Digi24 că au fost multe greșeli de securitate în modul în care a fost protejat Robert Fico. 

„Nu a fost doar o greșeală, au fost mai multe greșeli profunde și în acțiune și în gândirea sistemului de protecție și pază. Inelul 1 - neinstruit, greșeli majore de începători de copii care au dus la o reacție inadecvată a momentul. (...)Omul acela strigă, un ofițer de protecție din inelul 1, mediu pregătit, își concentrează atenția pe acel individ și îi urmărește mișcările. Toți acei ofițeri se uitau la demnitar când acel om l-a strigat. Acest bărbat de 71 de ani a scos arma cu suficient timp înainte de a iniția atacul și a ținut-o lângă corp. A îndreptat-o spre demnitar și în timp scurt a tras cinci focuri. Ce se vede în continuare - ofițerii de protecție s-au speriat și au fugit, ceea ce este o lipsă de pregătire. Nu au avut un scenariu bine pregătit, nu au avut traseu de evacuare, mașina aceea a venit după aceea. Îl introduc în mașină și mașina nu are șofer. Pentru un asemenea scenariu conducătorul auto nu se dă jos de la volan”. 

Premierul slovac Robert Fico este în stare gravă după ce a fost împuşcat miercuri de cinci ori, după o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. El a suferit o intervenţie chirurgicală de urgenţă timp de câteva ore, a relatat joi presa locală, care citează surse din spitalul unde internat şeful executivului de la Bratislava.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cum se menține în formă Lavinia Pîrva. Artista are aproape 40 de ani și nu ține nicio dietă: „Nu accept ideea...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan". Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul
Digi FM
Iosif Rotariu, noi declarații la câteva zile de la moartea soției: „Nu ne-am revenit din șoc!” Fostul...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă folosești produse de înfrumusețare expirate. Lucrurile la care să fii atent, pe...
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...