Ucraina se obligă să nu amplaseze capacități militare ofensive pe Insula Șerpilor

Data publicării:
insula serpilor - wikipedia

Insula Șerpilor din Marea Neagră, situată la 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, a fost anexată de Uniunea Sovietică în 1948, iar în prezent aparține Ucrainei, fapt recunoscut de România printr-un tratat semnat în 1997. Importanța acestui teritoriu de numai 17 hectare este mai curând geostrategică și a fost evidențiată în timpul procesului pe care România și Ucraina l-au avut la Haga pentru delimitarea platoului continental.

Prezent în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, ministrul Titus Corlățean a fost întrebat despre exercițiile militare comune pe care Ucraina le propune mai multor țări NATO, inclusiv României. „Ceea ce a avansat guvernarea de la Kiev (un proiect de lege pentru aprobarea de exerciții militare comune cu țări NATO, inclusiv cu România – n.r.) este un lucru important, (...) care trebuie examinat cu atenție. În definitiv, asta nu înseamnă – și președintele american le-a spus-o clar și astăzi rușilor: nu se pune problema aderării Ucrainei (la NATO – n.r.), cel puțin în perioada următoare, dar un stat are dreptul suveran la exerciții militare cu alte state pe care le consideră partenere. Lucrul ăsta trebuie examinat și trebuie văzut în profunzimea sa. Acest gest înseamnă însă și transparență, și încredere reciprocă în această regiune. Aveam nevoie și avem nevoie de acest tip de încredere”, a comentat șeful diplomației.

În context, ministrul a dat un exemplu. În vizita pe care a efectuat-o de curând la Kiev, a semnat un acord care în mod normal ar fi trebuit semnat în urmă cu 14 ani: un acord de creștere a măsurilor de încredere în domeniul securității, care se referă la măsuri în plan militar. Documentul prevede, de pildă, obligativitatea notificării reciproce, dacă se desfășoară manevre militare lângă frontieră, de o parte și de alta a frontierei româno-ucrainene, a explicat Titus Corlățean. „14 ani n-a putut fi semnat (acest document – n.r.). Nu din cauza României. Din cauza unei reticențe tradiționale a guvernelor care s-au succedat la Kiev”, a punctat ministrul.

El a mai detaliat că acordul cuprinde și obligația părții ucrainene de a nu amplasa capacități militare ofensive pe Insula Șerpilor. „Asta înseamnă un plus de încredere reciprocă, de transparență și de cooperare”, a subliniat șeful diplomației. „Cred că este o direcție bună, pe care noi o susținem”, a adăugat Titus Corlățean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...