„Extrema dreaptă a devenit o realitate în România”. Reacția Institutului Elie Wiesel la rezultatul alegerilor prezidențiale

Te-ar putea interesa și:
Institutul Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului din România a reacționat ferm, prin vocea directorului său, Alexandru Florian, la clasarea lui Călin Georgescu pe primul loc la prezidențiale. În opinia sa, extrema dreaptă în România nu reprezintă o vulnerabilitate, ci a devenit o realitate, iar decalajul dintre declarațiile publice instituționale antiextremiste și realitatea politicilor publice s-a adâncit.
Alexandru Florian trece în revistă și principalele explicații, din punctul său de vedere, pentru creșterea propagandei legionare și a fenomenului antisemit în România: lipsa de reacție a parchetelor, nepedepsirea discursurilor extremiste din Parlament, slăbiciunea partidelor politice mainstream în fața pericolului extremist, spațiul acordat simpatizanților legionari sau antisemiților în mass-media, administrațiile locale care poartă numele criminalilor de război sau ale legionarilor pe străzi, în piețe, școli sau alte edificii.
„Extrema dreaptă în România nu reprezintă o vulnerabilitate, ci a devenit o realitate! Ea reprezintă peste 35% din opțiunile electoratului. Extrema dreaptă înseamnă negarea Holocaustului, antisemitism, rasism, negarea drepturilor și libertăților pentru orice minoritate, suveranism, orientare externă pro-Rusia, anti-Europa și NATO.
A arăta cu degetul la TikTok sau alte rețele de comunicare înseamnă a vedea numai răul din afară. Este momentul să devenim raționali, să abandonăm explicații facile și interese de grup. Interesul național ne obligă sa atragem atenția asupra câtorva factori interni care au contribuit la această „Duminică neagră sau verde”. Există un decalaj intre discursul pluralist, antiextremist, chiar filosemit al guvernului și elitei politice din România și realitatea politicilor publice practicate la nivel central și local”, se arată într-o postare în pagina web a institutului.
Slăbiciunea partidelor mainstream în a combate în Parlament discursul extremei dreapta este una dintre cauzele acestui rezultat, identificată de institut. „Un discurs agresiv, cu ochii la trecutul totalitar și fără perspectivă de viitor”. Sprijinul neașteptat al ambasadei statului Israel acordat partidului AUR, este o altă problemă identificată de institut (cu referire la o întâlnire exploratorie avută de fostul ambasador al Israelului la București cu liderul AUR George Simion, în august 2023 - n.r).
Alte cazuri identificate de Institutul Elie Wiesel sunt:
„Credem că vine un moment când multe practici și mentalități trebuie resetate”, afirmă Institutul în comunicat.
Editor : M.C
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.