Podcast Ce ar trebui să însemne un „stat digital” pentru ca dosarul online să nu se mai depună la etajul 5

Data actualizării: Data publicării:
digitalizare
Ce ar trebui să însemne un „stat digital” pentru ca dosarul online să nu se mai depună la etajul 5

Ce ar trebui să însemne acest stat digital, cum ar trebui el să funcționeze și treaba cui e ca el să existe astfel încât dosarul online să nu se mai depună la etajul 5, răspunde în această ediție a DigiContext, podcastul digi24.ro, Marian Hurducaș...

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Despre un paradox românesc în această ediție DigiContext realizată de Cătălin Nunu. Suntem țara de la coada Uniunii Europene în privința digitalizarii dar a cărei industrie IT a crescut constant. Statul repetent în țara de unde a plecat un unicorn care a fost primit cu toată încrederea pe bursa de la New York și care are o infrastructură privată de top cu viteze mari ale rețelelor și un număr de specialiști IT considerabil, însă în același timp este pe locul 26 din 28 de state membre UE, în clasamentul indicelui economiei și societății digitale – este cel care monitorizează performanța digitală globală a Europei și urmărește progresul țărilor în acest domeniu.

Lipsa de strategie și coerență în programele guvernamentale, de investiții în educație și cercetare de suficienți specialiști la nivel guvernamental plus de multe ori o rezistență a aparatului birocratic - ne-au ținut constant la coada acestui clasament. Avem un minister al Digitalizării. Foarte bine! De-alungul anilor acest portofoliu a fost însă descărcat de orice fel de perspectivă concretă – astăzi șeful acestui minister nu-și găsește cartea de ”Sisteme informaționale” din CV, singura legătură cu domeniul pe care-l conduce.

Estonia, țara etalon în domeniu, a început să investească în digital din 1994, când guvernul a semnat primul act politic pentru digitalizare, iar în 1999 a apărut primul serviciu online. Deci ce ar trebui să însemne acest stat digital, cum ar trebui el să funcționeze și treaba cui e ca el să existe astfel încât dosarul online să nu se mai depună la etajul 5, răspunde în această ediție a DigiContext, podcastul digi24.ro, Marian Hurducaș, antreprenor în domeniul digital și pentru scurtă vreme fost consilier în Ministerul Digitalizării de la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast