Podcast Economii incerte, cheltuieli sigure. Coaliția de guvernare caută bani, dar întâi a crescut cheltuielile

Data actualizării: Data publicării:
veniturila scad la rectificarea bugetara
Economii incerte, cheltuieli sigure. Coaliția de guvernare caută bani, dar întâi a crescut cheltuielile

Profesorul de economie Cristian Păun explică de ce a vrut neapărat Guvernul să ofere posibilitatea amânării ratelor.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Coaliția s-a reunit în această săptămână pentru a discuta pe teme de fiscalitate: au căutat soluții pentru a crește veniturile la buget, doar că la final a ieșit o soluție de creștere a...cheltuielilor. Aici intervine absurdul. O factură suplimentară de 1,1 miliarde de euro. Salariile bugetarilor vor crește cu un sfert din majorarea anuală prevăzută de legea salarizării unitare. 

O ipocrizie să se discute de impozitarea progresivă a salariilor, măsura care va afecta sectorul privat, în timp ce lefurile în sistemul public sunt majorate. Guvernul promite și economii. Statul îngheață angajările de la 1 iulie după ce a umflat aparatul bugetar la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. 

De ce a vrut neapărat Guvernul să ofere posibilitatea amânării ratelor? Amânarea poate fi periculoasă. La expirarea perioadei de scutire, ratele vor fi mai mari pentru că dobânzile sunt în creștere. Să spunem că și în prezent clienții pot renegocia cu băncile, fără o intervenție a Guvernului. Despre toate acestea discutăm în această ediție Digi Context, podcastul digi24.ro, cu profesorul de economie Cristian Păun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast