Cine profită de creșterea cheltuielilor militare din Europa

Multe state europene au promis creșteri semnificative ale bugetelor de apărare ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și pe fondul amenințărilor administrației Trump de a reduce sprijinul militar acordat Europei. Drept urmare, giganții americani din industria de apărare își prezintă tehnologiile de vârf pentru a atrage parteneri europeni, încercând să profite de moment.
În pofida promisiunilor europene privind autonomia strategică, continentul rămâne puternic dependent de furnizorii americani: avioane și rachete Lockheed Martin, sisteme Patriot de la Raytheon, aeronave și elicoptere militare Boeing.
În domeniile emergente, precum inteligența artificială, dronele și sateliții, firmele americane precum Anduril, Palantir și SpaceX sunt mult în fața competitorilor.
Firmele americane mizează pe parteneriate pentru a atenua eventualele tensiuni diplomatice. De exemplu, Anduril a anunțat o colaborare cu gigantul german Rheinmetall pentru a construi drone militare destinate piețelor europene. Raytheon plănuiește să fabrice în Europa rachetele Stinger – folosite eficient de Ucraina în conflictul cu Rusia, potrivit Reuters.
Boeing, care a obținut contractul pentru avionul F-47 în SUA, susține că parteneriatul transatlantic va rămâne esențial, mai ales în fața amenințării Chinei, iar președintele grupului italian Leonardo, Stefano Pontecorvo, a afirmat că participarea SUA la unele programe europene va fi „inevitabilă” în viitor, datorită tehnologiilor de care dispun.
Rivalii europeni au o viziune optimistă, dar admit că sunt încetiniți de birocrație și lipsa cooperării regionale.