Ambasada SUA actualizează cerințele de viză pentru români. Noi informații

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
viza sua
sursa: shutterstock.com/

Ambasada Statelor Unite la București a anunțat actualizarea cerințelor de viză pentru cetățenii români care doresc să călătorească în SUA, după decizia președintelui Donald Trump de a suspenda intrarea României în programul Visa Waiver.

„Începând cu 7 aprilie 2025, toți solicitanții de viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat același formular de cerere DS-160 pentru a-și programa interviul.

Înainte de interviu, solicitanții trebuie să verifice dacă au completat și trimis formularul online DS-160 și să se asigure că numărul codului de bare de pe pagina de confirmare DS-160 coincide cu cel utilizat pentru programarea interviului. În cazul în care numerele nu corespund, solicitanților care și-au programat interviul folosind un formular incomplet sau incorect nu li se va permite să susțină interviul și li se va cere să își reprogrameze interviul prin intermediul USTraveldocs.com/ro/, folosind numărul codului de bare DS-160 corespunzător. Vă rugăm să rețineți că secția consulară nu poate modifica sau actualiza numerele codului de bare DS-160 în numele solicitanților.

Asigurați-vă că numărul codului de bare este același pentru a preveni întârzierile și a facilita buna desfășurare a interviului”, a transmis, miercuri, Ambasada. 

Recent, guvernul SUA a anunțat revizuirea includerii României în programul Visa Waiver, care ar fi permis românilor să călătorească în Statele Unite în scop de afaceri sau turism până la 90 de zile fără viză. Autoritățile americane vor să se evalueze „respectarea cerințelor stricte de securitate” impuse de program și, în acest timp, se suspendă și implementarea sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) pentru cetățenii români.

Aderarea la Visa Waiver trebuia să aibă loc după ce țara noastră a îndeplinit, anul trecut, criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în program – 2,61%.

Ce e Visa Waiver

Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a se deplasa în SUA și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.

Prin aderarea la programul Visa Waiver, cetățenii români nu ar mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin costisitoare și consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA în acest interval, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile; costul unei autorizații de călătorie este de 21 de dolari americani.

La 27 noiembrie 2024, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.

Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în programul Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informații, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului şi a migrației ilegale.