Aproape 100 de controale în cadrul festivalului „Beach, Please!”. Ce nereguli au găsit inspectorii ANSVSA

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) au desfășurat, timp de două săptămâni, acțiuni de verificare și consiliere în unitățile de alimentație publică de pe litoral, inclusiv în cadrul Festivalului Beach, Please! de la Costineşti.
În perioada 30 iunie – 12 iulie, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 546 de unități, dintre care: 129 de unități de alimentație publică (restaurante, terase), 12 pizzerii, 42 de cofetării și patiserii, 128 de unități fast-food, 96 de baruri, braserii și bufete, 51 de magazine alimentare, un supermarket, o unitate tip catering și alte 86 de unități încadrate în alte categorii.
În urma controalelor, s-au constatat nereguli precum: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea în spații neaprobate sanitar-veterinar, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare sau lipsa etichetării, condiții de igienă deficitare în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor, precum și lipsa menținerii probelor de preparate culinare timp de 48 de ore.
Astfel, pentru abaterile constatate, au fost aplicate 106 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.076.600 de lei. De asemenea, au fost emise 8 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 6 ordonanțe de interzicere a activității. Totodată, a fost dispusă reținerea oficială a 952 de kilograme de produse alimentare neconforme (carne, produse din carne, lactate și produse de patiserie), care au fost dirijate către unități de neutralizare.
Controale la Beach, Please!
La festivalul de la Costinești, au fost efectuate 90 de controale oficiale, în urma cărora s-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 53.000 de lei, pentru abateri legate de etichetare, igienă și condiții de depozitare.
„Rezultatele înregistrate în aceste prime două săptămâni reflectă eficiența măsurilor de consiliere și prevenție implementate încă de la începutul acestei acțiuni. Colaborarea dintre autorități și operatorii economici a fost esențială pentru menținerea unui nivel ridicat de siguranță alimentară și atingerea obiectivului propus: zero cazuri de toxiinfecții alimentare. Vom continua să acționăm cu aceeași fermitate și rigurozitate pentru a asigura un sezon estival sigur pentru toți turiștii”, a declarat președintele ANSVSA, Dr. Alexandru Bociu.
Activitățile de control vor continua pe toată durata sezonului estival, anunță ANSVA, în cele șase zone turistice și de agrement de pe litoral, de la Vadu până la Vama Veche, fiind intensificate în weekend-uri și în perioadele de vârf turistic.