Cutremur la vârful conducerii Romsilva: numărul directorilor va fi redus drastic. Fechet respinge propunerea de buget înaintată de RNP

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că a respins propunerea de buget pe care Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a comunicat-o ministerului.
În acest context, ministrul de resort susține că sunt necesare schimbări radicale pentru reorganizarea instituţiei.
„Proiectul Hotărârii de Guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva se află pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Păturilor, unde am demarat deja procesul de consultare publică. Este un proiect prin care dorim ca Regia Naţională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată, să fie mult mai transparentă în relaţia stat-cetăţean şi, nu în ultimul rând, să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic.
Trebuie să spun şi faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puţin ambiţioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Naţională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România.
În consecinţă, vom reduce numărul directorilor cu 86%: din 121 ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din aceşti directori va avea un contract de mandat pe cinci ani şi va avea indicatori foarte clari de performanţă, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat.
Totodată, am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeţei fondului forestier naţional. Am propus ca o Direcţie silvică să nu poată avea mai puţin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcţii silvice cu puţin peste 20.000 de hectare. Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafaţă însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, aşadar, să oferim şanse tuturor celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii, astfel că va fi instituit principiul: muncă egală, salariu egal", a transmis Fechet în timpul ședinței de Guvern.
De la înfiinţarea sa în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajaţi, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, avea 14.189 de salariaţi şi administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, RNP asigură servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate.