Deficitul oprește Rablele. Lansarea programului era așteptată ca pâinea caldă

Programul Rabla a fost suspendat. Deși sesiunea dedicată persoanelor fizice trebuia să înceapă mâine dimineață, Asociația Fondului pentru Mediu a anunțat că amână lansarea până la formarea noului guvern. În această situație sunt toate celelalte programe de mediu, precum Casa Verde, Rabla pentru tractoare și Rabla pentru sobe.
Lansarea Programului Rabla era așteptată ca pâinea caldă de către cei care voiau să-și cumpere o mașină nouă, dar, mai ales, de importatorii și producătorii de mașini.
Sesiunea dedicată persoanelor fizice ar fi trebuit să înceapă joi, la ora 10, fiind mult întârziată față de anii anteriori, când programul debuta în februarie sau martie.
Această amânare a contribuit la scăderea puternică a pieței auto locale în prima parte a anului.
Cele mai recente date arată că, în luna mai, înmatriculările de autoturisme noi din România au căzut cu 32,7%, aceasta fiind cel mai abrupt declin de la începutul anului. În total, în primele cinci luni din 2025, piața auto a scăzut cu 12%, fiind înscrise în circulație mai puțin de 54.000 de autoturisme.
Reprezentanții pieței auto sperau ca cele 610 milioane de lei, cât era bugetul alocat pentru persoanele fizice, să revigoreze vânzările în a doua parte a anului. Ar fi trebuit să contribuie și cele 650 de milioane de lei alocate persoanelor juridice și cele 150 de milioane de lei pentru instituțiile publice, sesiuni care s-au derulat la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.
Acum, cele 1,43 de miliarde de lei aferente Programului Rabla de anul acesta sunt supendate până la formarea noului Guvern.
Nu doar programul Rabla va fi suspendat, ci toate celelalte derulate de Asociația Fondului pentru Mediu.
Decizia survine în contextul negocierilor din ultimele zile privind constituirea unui nou Guvern, care are ca scop asigurarea echilibrului și a stabilității atât la nivel guvernamental, cât și în gestionarea alocărilor bugetare, se arată într-un comunicat al AFM.
Președintele instituției susține că, în contextul negocierilor din ultimele zile, este important ca noul guvern să prioritizeze alocările bugetare în funcție de nevoile actuale ale populației.
În urmă cu două zile, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus ca banii din programul Casa Verde Fotovoltaice să fie acordați beneficiarilor abia peste 2-3 ani și, în acest timp, suma respectivă să fie folosită pentru acoperirea deficitului bugetar.
Casa Verde beneficiază, la rândul său, de un buget generos. Pentru instalarea panourilor fotovoltaice au fost alocați 1,5 miliarde de lei, iar pentru pompele de căldură o sută de milioane de lei.
Pe lângă fondurile pentru Rabla și Casa Verde, AFM a bugetat 500 de milioane de lei pentru iluminatul public stradal cu LED și o sumă similară pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice. Tot 500 de milioane de lei a alocat pentru programul Rabla Tractoare, iar pentru finanțarea bateriilor de stocare pentru sisteme fotovoltaice a pus de-o parte 400 de milioane de lei. Există, de asemenea, o serie de alte proiecte mai reduse.
În total, Asociația Fondului pentru Mediu are la dispoziție 16,42 de miliarde de lei pentru programe de mediu. Cu un asemenea buget, AFM pare a fi o țintă a reducerilor de cheltuieli.
Însă, banii provin, în cea mai mare parte, din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care sunt achiziționate de marii poluatori. Iar, conform regulilor europene, acești bani pot fi folosiți numai pentru proiecte de mediu. În plus, Guvernul trebuie să raporteze periodic cantitatea de dioxid de carbon pe care o reduce cu ajutorul acestor proiecte.
Executivul poate face însă un artificiu. Nu mai cheltuiește câțiva ani bani pe proiecte de mediu, așa cum a propus liderul UDMR, iar bugetul AFM rămâne pe excedent. Asta va ajuta ajustarea contabilă a deficitului bugetar, dar va atrage criticile Comisiei Europene și, probabil, o nouă procedură de infringement.