E oficial: SUA se întorc la paiele din plastic. Trump a semnat decretul, iar activiștii de mediu sunt furioși

Președintele Donald Trump a intervenit luni în dezbaterea aprinsă dintre paiele din hârtie și cele din plastic, semnând un ordin executiv care favorizează utilizarea celui din urmă. „Revenim la paiele din plastic”, a declarat preşedintele american din Biroul Oval de la Casa Albă.
Trump a ordonat șefilor agențiilor și departamentelor federale să înceteze achiziționarea de paie din hârtie și să se asigure că acestea nu sunt oferite în clădirile guvernamentale. De asemenea, agențiile trebuie să elimine politicile care „dezavantajează paiele din plastic”, iar președintele i-a însărcinat pe șefii Consiliului său de Politică Internă cu elaborarea unei „strategii naționale pentru eliminarea utilizării paielor din hârtie”.
Luni, Trump s-a plâns reporterilor că paiele din hârtie „se rup. Dacă sunt folosite pentru lichide fierbinți, nu rezistă foarte mult, uneori doar câteva minute, uneori câteva secunde – este o situație ridicolă”.
„Așa că revenim la paiele din plastic”, a adăugat președintele, potrivit USA Today.
În timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, Departamentul de Interne a ordonat în 2022 eliminarea treptată, până în 2032, a tuturor produselor din plastic de unică folosință – inclusiv a paielor, caserolelor și a sticlelor. Trump a anulat ordinul lui Biden în prima sa zi de mandat, luna trecută.
La nivel local, multe municipalități au adoptat reglementări care restricționează utilizarea paielor din plastic.
Luni, Trump a minimizat îngrijorările legate de impactul plasticului asupra mediului. „Nu cred că plasticul va afecta prea mult un rechin în timp ce înoată și își croiește drum prin ocean,” a spus el.
Industria plasticului a salutat decizia lui Trump. „Paiele sunt doar începutul”, a declarat Matt Seaholm, președinte și CEO al Plastics Industry Association. „’Înapoi la plastic’ este o mișcare pe care ar trebui să o susținem cu toții.”
Lumea se confruntă cu o supraproducție de plastic, iar un summit internațional de anul trecut nu a reușit să ajungă la un acord privind combaterea acestui fenomen, în pofida recunoașterii impactului negativ al deșeurilor care necesită sute de ani pentru a se descompune.
Producția globală anuală de plastic s-a dublat din 2000, la aproximativ 460 de milioane de tone, și se estimează că va crește de patru ori până în 2050. În prezent, mai puțin de 10% din aceste deșeuri sunt reciclate, scrie The Guardian. Restul ajung inevitabil în natură, echivalentul unui camion plin cu plastic fiind deversat în ocean în fiecare minut, conform estimărilor experților. O mare parte din acest gunoi provine din produsele din plastic de unică folosință, cum ar fi paiele, care reprezintă aproximativ 40% din producția de plastic.
Rezultatul acestui boom a fost o lume sufocată de plastic, cu fragmente mari sau microscopice de material descoperite în fiecare colț al planetei, inclusiv în aer. Plasticul sugrumă și sufocă viețuitoarele marine și păsările, iar microplasticele au fost găsite în corpul animalelor, inclusiv al oamenilor. Cercetările au identificat prezența plasticului în creierul, testiculele, sângele și chiar placenta oamenilor.
Peste 390 de milioane de paie sunt utilizate zilnic în Statele Unite, majoritatea pentru mai puțin de 30 de minute, conform organizației Straws Turtle Island Restoration Network. Paiele din plastic necesită cel puțin 200 de ani pentru a se descompune și reprezintă o amenințare pentru țestoase și alte viețuitoare, susține organizația.