Ministrul Agriculturii: Plafonarea adaosului comercial a impulsionat vânzarea produselor alimentare. Tranzacțiile au crescut cu 30%

Vânzarea produselor a crescut cu 30%, de când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, fiind realizate scăderi ale preţurilor cuprinse între 7% şi 33% la alimentele vizate de această măsură.
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, o măsură luată în august 2023 pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor şi care viza 14 grupe de produse alimentare, a fost continuată în 2024, însă lista a fost extinsă. Executivul a decis, la sfârşitul anului trecut, prelungirea măsurii până la 30 iunie 2025.
Lista cuprinde:
- pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
- făină albă de grâu "000" până la 1 kg;
- mălai până la 1 kg;
- ouă de găină calibrul M;
- ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
- carne proaspătă pui;
- carne proaspătă porc;
- legume proaspete vrac;
- fructe proaspete vrac;
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos până la 1 kg;
- smântână - 12% grăsime;
- unt până la 250 grame;
- magiun până la 350 grame.
„Dacă vorbim despre plafonarea adaosului comercial la cele 19 categorii de produse, s-au realizat scăderi ale preţurilor cuprinse între 7% şi 33% la produsele pe care noi le-am avut în plafonare.
De când a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial, vânzarea produselor alimentare s-a majorat cu 30%", a declarat pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu.