Programul național pentru susținerea natalității va continua și în 2025. Ce valoare au voucherele emise de MMFTSS

Guvernul României a aprobat continuarea programului de creștere a natalităţii țării prin susţinerea cuplurilor şi a persoanelor singure care doresc să devină părinți.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale (MMFTSS) va putea demara procedurile prin care 10.000 de cupluri sau femei singure vor primi fonduri pentru realizarea intervențiilor de fertilizare.
„Este o veste mult aşteptată de familiile din România care au probleme de infertilitate. Suma este identică cu cea de anul trecut, ceea ce înseamnă că avem fonduri pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro.
Prin implementarea acestui program, ne angajăm să sprijinim în mod echitabil atât familiile, cât şi persoanele singure care îşi doresc să devină părinţi, dar se confruntă cu probleme de infertilitate, oferind o şansă reală pentru întemeierea unei familii.
Infertilitatea poate fi o sursă profundă de suferinţă emoţională şi anxietate, iar prin acest demers contribuim la diminuarea impactului emoţional negativ şi la creşterea numărului celor care îşi pot împlini visul de a deveni părinţi", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Cine poate accesa programul
Programul se adresează cuplurilor şi femeilor singure, cu vârsta între 20 şi 45 de ani, care au fost diagnosticate de un medic specialist cu probleme de fertilitate ce le împiedică să aibă copii pe cale naturală.
„Sprijinul oferit constă într-un ajutor financiar, sub forma a două vouchere, în valoare totală de 15.000 de lei. Un voucher, de 5.000 de lei, este pentru cumpărarea medicamentelor necesare, iar celălalt, de 10.000 de lei, acoperă costurile procedurilor medicale", susţin reprezentanţii ministerului.
Pentru anul 2025, programul are un buget de 150 de milioane de lei şi va putea ajuta până la 10.000 de beneficiari (cupluri și femei singure).
Țara noastră se confruntă în egală măsură cu problema scăderii natalităţii dar și a îmbătrânirii populaţiei. Potrivit statisticilor, infertilitatea afectează între 10% şi 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă din România.