Proiect: Se elimină impozitul pe bacșiș. „Un eșec evident”

Redacția Digi Economic Data publicării:
bacsis
sursa: shutterstock.com/

Un nou proiect de lege depus în Senatul României propune eliminarea impozitului pe bacșiș, măsură introdusă începând cu 1 ianuarie 2023 și menită să aducă fonduri suplimentare la bugetul statului. În schimb, a generat reacţii negative, „a crescut costurile de confomare pentru operatorii economici şi a avut un impact direct asupra preţurilor pentru clienţi”.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Senat și apoi în Camera Deputaților, for decizional, iar dacă va fi adoptat, va elimina obligativitatea impozitării bacșișului. Astfel, se va reveni la sistemul anterior, în care bacșișul nu este evidențiat pe bonul fiscal și nu este  considerat venit impozabil.

Implementarea legii a fost un eşec evident, arată inițiatorii proiectului, care precizează că veniturile statului din impozitarea bacşişului sunt mult sub estimările iniţiale şi nu corespund „nici măcar celor mai pesimiste prognoze”. În primul an de aplicare, Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de sub 30 de milioane de lei, o sumă de trei ori mai mică decât estimările iniţiale.

De asemenea, în pofida intenției de a aduce fonduri suplimentare la bugetul statului, această măsură a crescut costurile de conformare pentru operatorii economici și a avut un impact direct asupra prețurilor pentru clienți, mai arată autorii proiectului. 

„În contextul impozitării bacșișului, chelnerii și clienții sunt cei mai afectați. Chelnerii pierd o parte semnificativă din veniturile lor, iar clienții se confruntă cu prețuri mai mari și, uneori, cu servicii de calitate inferioară, deoarece chelnerii sunt descurajați să ofere servicii suplimentare. Bacșișul reprezintă adesea o parte semnificativă din veniturile angajaților din domeniul ospitalității, iar prin impozitarea sa se reduce motivația angajaților de a oferi servicii de calitate și de a se strădui să satisfacă nevoile și dorințele clienților. Acest lucru poate duce la o scădere a calității experienței în industria ospitalității și poate afecta în final competitivitatea acestei industrii”, se precizează în expunerea de motive.

Mai mult, impunerea unui impozit pe bacșiș „aduce cu sine o creștere a costurilor administrative și pentru stat, deoarece este necesară monitorizarea, colectarea și administrarea impozitului”. 

„Această creștere a cheltuielilor administrative reflectă ineficiența măsurii care nu aduce un beneficiu proporțional în încasările fiscale. Datele privind încasările fiscale din impozitarea bacșișului subliniază ineficiența măsurii, veniturile obținute din impozitarea bacșișului fiind mult sub estimările inițiale și nu justifică cheltuielile administrative și eforturile depuse în implementarea și monitorizarea acestei măsuri fiscale. În plus, cheltuielile și resursele administrative ale statului alocate pentru implementarea și monitorizarea impozitării bacșișului ar putea fi mai bine direcționate către alte domenii și programe care aduc beneficii mai mari pentru societate”, argumentează inițiatorii.