Războiul tarifelor se mută pe TikTok: Producătorii chinezi vizează consumatorii americani

Producătorii chinezi își promovează acum produsele pe TikTok și rețele de socializare similare, îndemnând americanii să cumpere direct din fabricile lor. Pe fondul tarifelor de import impuse de președintele american Donald Trump, tot mai mulți consumatori americani par dispuși să accepte oferta.
În videoclipuri, producătorii chinezi promit produse identice cu cele de la Lululemon, Hermès sau Birkenstock, dar la prețuri mult mai mici. De cele mai multe ori, aceștia susțin în mod fals că articolele sunt realizate în aceleași fabrici ca și produsele originale.
Influenceri americani s-au alăturat trendului, promovând aceste fabrici și încurajând descărcarea aplicațiilor de shopping din China precum DHGate sau Taobao, o alternativă mai ieftină în cazul în care tarifele impuse de Trump vor scumpi bunurile de lux. DHGate s-a aflat săptămâna trecută în top 10 al celor mai descărcate aplicații din App Store și Google Play, scrie The New York Times.
Videoclipurile câștigă rapid popularitate, cu milioane de vizualizări și mii de aprecieri pe TikTok și Instagram, iar comentariile utilizatorilor americani sugerează chiar simpatie față de China: „Trump s-a luat de țara greșită” sau „China a câștigat acest război”.
Aceste postări oferă o oportunitate rară pentru muncitorii și patronii din fabricile chineze de a vorbi direct cu consumatorii americani, prin aplicații care, paradoxal, sunt interzise în China. Popularitatea lor evidențiază totodată o susținere tot mai vocală a Chinei pe rețelele de socializare.
„Acest fenomen activează politic utilizatorii, așa cum s-a întâmplat și când s-a vorbit despre interzicerea TikTok – doar că acum e vorba despre tarife vamale și relațiile bilaterale dintre SUA și China”, spune Matt Pearl, director în cadrul Center for Strategic and International Studies. El adaugă că „aceste mesaje întăresc ideea dependenței Americii de produsele chinezești”.
Deși specialiștii și producătorii avertizează că multe dintre aceste videoclipuri sunt înșelătoare, căci fabricile care lucrează pentru branduri mari semnează de regulă acorduri stricte de confidențialitate, interesul consumatorilor rămâne ridicat. Multe dintre produse sunt doar imitații, iar brandurile vizate, inclusiv Hermès, Birkenstock și Lululemon, au luat măsuri pentru a elimina postările false de pe TikTok.