România intră în era austerității. Nicușor Dan: Suntem presați de timp să reducem deficitele

Președintele României, Nicușor Dan, anunță că starea economiei este deplorabilă, iar pentru a redresa acest lucru, sunt necesare a fi luate măsuri nepopulare.
România are nevoie de relansare economică, iar pentru a realiza acest lucru, se vor lua măsuri care pot afecta anumite categorii de cetățeni.
„România are nevoie de relansare economică, pentru că prosperitatea nu poate să vină decât din dezvoltare economică. Şi noi suntem într-o stare de, ca să spun aşa, băltire economică, de câţiva ani şi este nevoie de o echilibrare pe de o parte, echilibrarea cheltuielilor statului care să dea oxigen, posibilitate de dezvoltare către sectorul privat în care eu am mare încredere
Sunt două componente: sunt măsuri care vor afecta categorii de populaţie şi evident că oamenii aceia şi familiile lor nu vor fi foarte fericiţi. Pe de altă parte, vor fi măsuri din categoria justiţiei sociale care vor repara mai multe nedreptăţi. În momentul în care oamenii vor vedea şi tipul acesta de măsuri, sentimentul de nemulţumire va fi atenuat”, a declarat preşedintele Nicuşor Dan, la finalul reuniunii Consiliului European.
Sporurile din sistemul public vor fi tăiate
Bugetarii care încasează sporuri se pegătescă pentru un scenariu nedorit: reducerea veniturilor ca urmare a tăierii sau diminuării bonusurilor.
„E o listă cu vreo 200 de sporuri punctuale pe care, pe diferite ramuri, diferiţi angajaţi ai statului le-au obţinut prin modificări legislative, fiindcă noi avem o Lege a salarizării care a fost modificată sectorial, punctual, de 200 de ori aproximativ. Din păcate, noi suntem presaţi de timp pentru nişte măsuri de reducere a deficitului şi o analiză pe 200 de sporuri, dintre care unele poate sunt indicate, altele nu, nu poate să fie făcută în câteva săptămâni şi de asta se vor lua nişte măsuri care sunt cumva grosiere", a explicat preşedintele.
Un proiect de Ordonanță de Urgență, propus de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, prevede plafonarea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice. Cei care prestează munci în astfel de condiții au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 1-3 zile lucrătoare.
Pentru această măsură, impactul financiar asupra bugetului consolidat este estimat la 1,345 miliarde lei, respectiv reducerea cheltuielilor la bugetul de stat cu 1,047 miliarde lei şi la bugetele locale cu 298 milioane lei.
De asemenea, ar putea fi eliminate următoarele categorii de sporuri: pentru antenă, pentru complexitate muncii, de doctorat pentru funcționarii publici, de confidențialitate. Inclusiv stimulentul acordat pentru fonduri europene ar urma să dispară.
În final, Nicușor Dan a comparat austeritatea cu o pastilă care nu este pe placul multora, dar este necesară pentru însănătoșirea economiei.
„E ca la o boală: iei o pastilă, nu îți place, dar te însănătoșești”, conchide președintele.