Săptămâna de lucru de patru zile ar aduce beneficii și pentru angajatori, arată un nou studiu

Reducerea săptămânii de lucru la patru zile poate fi benefică și pentru performanțele financiare ale companiilor, potrivit rezultatelor unui nou studiu desfășurat în Regatul Unit.
Timp de șase luni, între noiembrie și aprilie, aproape 1.000 de angajați din 17 companii și organizații au lucrat mai puține zile pe săptămână, păstrând același salariu și același volum de muncă. Toate cele 17 entități au decis să continue cu programul redus și după încheierea perioadei de test, a anunțat Fundația Săptămânii de 4 Zile, organizația care a coordonat studiul.
Astfel, după cele șase luni de test, unele companii au înregistrat o creștere a veniturilor și o reducere a zilelor de concediu medical comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
Dintre cele patru organizații care au furnizat date privind veniturile, trei au raportat creșteri, iar una o scădere, față de cele șase luni anterioare perioadei de test. Patru organizații au raportat un număr mai mic de zile de concediu medical și de odihnă, iar două au înregistrat o creștere.
Din cele 17 organizații participante, opt au fost ONG-uri, entități non-profit sau caritabile. Majoritatea au ales o săptămână de lucru de patru zile, iar cinci au implementat un program de tip „nouă zile lucrătoare în două săptămâni”, arată CNN.
Rezultatele din Marea Britanie vin în contextul în care experimente similare din SUA, Germania și alte țări au arătat că angajații sunt mai fericiți și mai sănătoși cu o săptămână de lucru mai scurtă.
La un an după un test amplu din 2022 din Regatul Unit, care a implicat 61 de organizații, majoritatea covârșitoare a continuat cu programul de patru zile. La fel s-a întâmplat și în SUA și Canada, unde studiile realizate în 2022 și 2023 au determinat aproape toate companiile participante să mențină noul program.
Anul trecut, aproximativ 45 de companii din Germania au implementat săptămâna de lucru de 4 zile pentru a descoperi dacă o astfel de schimbare poate aduce rezultate pozitive atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Dintre cele 41 de companii care au participat la experiment, mai mult de 70% au declarat că intenționează să continue cu proiectul, scria DW. Unele au spus că vor extinde experimentul, în timp ce altele luau în considerare implementarea directă a programului.
În decembrie, autoritățile din Tokyo au anunțat că vor permite angajaților să adopte modelul de lucru de patru zile pe săptămână, dar dintr-un motiv diferit: pentru a inversa rata scăzută a natalității din Japonia. Ideea a venit pe fondul declinului populației, aflat în cel de-al 16-lea an consecutiv, raporta atunci Financial Times.
Proiectul autorităților din Tokyo, care a început în aprilie 2025, le permite angajaților să-și ajusteze programul de lucru pentru a-și elibera complet o zi la alegere în fiecare săptămână. Timpul liber mai extins și flexibilitatea sporită ar trebui — teoretic — să ușureze creșterea copiilor, potrivit autorităților. Numărul nașterilor în Tokyo a scăzut cu peste 15% între 2012 și 2022.
Totuși, nu lipsesc criticile. Michael Sanders, profesor de politici publice la King’s College London, a atras atenția că aceste experimente presupun o „autoselecție” – adică participă acele organizații unde o astfel de schimbare ar fi oricum primită cu entuziasm. Asta înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate cu ușurință.