Schema Nordis: DIICOT pune sechestru pe bunurile deținute de compania imobiliară. Politicieni de top sunt implicați în dosar

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au confiscat imobile, autoturisme, părţi sociale şi acţiuni conexe grupului Nordis. Totodată, conturile bancare care aparțineau persoanelor şi firmelor implicate în dosar au fost blocate.
Anunţul vine în timp ce Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, aşteaptă la Curtea de Apel Bucureşti decizia magistraţilor pe cererea procurorilor de arestare preventivă.
„În cadrul activităţilor de urmărire penală efectuate în cauza privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente şi case), cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice şi juridice", transmite DIICOT.
În aşteptare sunt şi ceilalţi inculpaţi din dosar:
- Gheorghe Emanuel Poştoacă - acţionar principal la Nordis,
- Cristian Nicolae Poştoacă (acţionar şi administrator la mai multe firme din grupul Nordis),
- Florin Poştoacă,
- Sanda Răileanu,
- Gabriela Vasile (manager resurse umane),
- Matei Cristian (manager achiziţii şi director),
- Bogdan Adalbert Şaitoş (acţionar şi administrator),
- Oana Claudia Oprea (contabila grupării),
- George Marian Ivan.
Acuzaţiile din dosar sunt toate în formă continuată:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- delapidare cu consecinţe deosebit de grave,
- spălare a banilor,
- evaziune fiscală,
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,
- stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.
În urma percheziţiilor efectuate luni au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor, telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux precum ceasuri, bijuterii şi genţi cu însemnele unor mărci cunoscute.
De asemenea, Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, şi fosta deputată PSD Andreea Cosma au fost acuzate de implicare în afacerea Nordis, în calitate de notăriţe, însă ele au fost lăsate de procurori să plece acasă, fiind cercetate sub control judiciar.
Cum a funcționat schema Nordis
Dosarul Nordis are puternice ramificații politice, inclusiv premierul Marcel Ciolacu fiind anchetat cu privire la anumite zboruri private efectuate cu avioanele de lux ale companiei. Ancheta vizează 40 de persoane fizice şi 32 de firme care au constituit un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, cu scopul de a concepe și pune în aplicare un mecanism infracţional complex.
Schema funcționa prin promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea sumelor de bani de la clienţi sub formă de avans sau integral cu promisiunea oferirii unor reduceri la cumpărare. În etapa următoare se acționa la delapidarea fondurilor societăţilor și inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare.
Pentru a masca urmele, se proceda la evidenţierea unor operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Totodată, datele privind TVA-ul erau transmise eronat, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi în final bugetului de stat. Fondurile financiare ilicite astfel obţinute au fost supuse procesului de spălare a banilor.
Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor, aflate în relaţie de rudenie sau prietenie, care au aderat la grupare şi au sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora.
Ultimul palier a sprijinit grupul infracţional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 - 2024, liderii grupului infracţional organizat, prin intermediul a cinci societăţi comerciale, au încasat de la clienţi persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări şi mobilier), suma de peste 957.000.000 lei, echivalentul a peste 195 milioane euro.