Tarifele lui Trump ar putea afecta consumatorii britanici, avertizează specialiștii

Redacția Digi Economic Data publicării:
bogati marea britanie
sursa: shutterstock.com/

Tarifele președintelui Statelor Unite, Donald Trump, s-ar putea traduce în mai puțini bani în buzunarele consumatorilor britanici, ar putea afecta creșterea economică și ar reprezenta „riscuri substanțiale” pentru economia Marii Britanii, a avertizat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.  

Statele Unite au intensificat tensiunile comerciale și, săptămâna aceasta, au impus noi tarife, de 25%, asupra importurilor din Mexic și Canada și au dublat taxa recent impusă asupra bunurilor chinezești, de la 10% la 20%.

Într-un discurs adresat parlamentarilor privind efectele tarifelor lui Trump, Bailey a spus: „Riscurile pentru economia Marii Britanii și, într-adevăr, pentru economia mondială, sunt substanțiale”. De asemenea, întrebat dacă noile taxe ar putea însemna mai puțini bani în buzunarele consumatorilor britanici, guvernatorul a răspuns, potrivit BBC: „Da. Noi servim oamenii și trebuie să luăm acest lucru foarte în serios.”  

Megan Greene, membră a comitetului de politică monetară al Băncii, a spus că există o lipsă de certitudine cu privire la cât de departe va merge SUA în implementarea tarifelor și la modul în care țările vor răspunde.

Dacă sunt impuse tarife asupra bunurilor britanice care intră în SUA, acest lucru ar „exercita presiune” asupra economiei britanice, deoarece companiile ar avea dificultăți în a vinde consumatorilor americani.  

Dacă lanțurile de aprovizionare s-ar fragmenta, acest lucru ar afecta creșterea Marii Britanii și ar crește inflația. „În cele din urmă, tarifele ar reduce creșterea”, a spus Greene, adăugând că există „o mulțime de incertitudini” cu privire la modul în care tarifele lui Trump vor fi implementate, dar probabil vor avea mai multe efecte negative asupra activității economice britanice decât pozitive.  

Profesorul Alan Taylor, care este și membru al comitetului de politică monetară, a fost de acord că riscurile pentru economie depășesc beneficiile și că „acest lucru este valabil pentru oamenii din întreaga țară și din întreaga lume”.  

Separat, Bailey a avertizat, de asemenea, asupra riscurilor pe care le-ar presupune retragerea SUA din instituții precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială, care împrumută bani țărilor pentru a încerca să prevină crizele financiare.