Comisia Europeană anunță investiții de 1,3 miliarde de euro în inteligență artificială, securitate cibernetică și competențe digitale

Comisia Europeană a adoptat, vineri, programul de lucru „Europa Digitală” pentru perioada 2025–2027, alocând 1,3 miliarde de euro pentru proiecte în domenii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică și dezvoltarea competențelor digitale.
„Europa Digitală” (DIGITAL) este un program de finanțare al UE dedicat integral tehnologiilor digitale, cu un buget total de 8,1 miliarde euro în actualul Cadru Financiar Multianual 2021–2027.
Programul pentru perioada 2025–2027 se concentrează pe implementarea inteligenței artificiale (IA) și integrarea acesteia în afaceri și administrația publică, pe cloud și date, reziliență cibernetică, precum și pe competențe digitale.
Tehnologiile vizate sunt „considerate importante din punct de vedere strategic pentru viitorul Europei și pentru suveranitatea tehnologică a continentului”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului Comunitar.
Printre prioritățile-cheie ale programului DIGITAL se numără îmbunătățirea disponibilității și accesibilității inteligenței artificiale generative, inclusiv în domeniul sănătății și îngrijirii; sprijinirea Centrelor Europene de Inovare Digitală (EDIHs), o rețea de hub-uri care oferă companiilor și administrației publice acces la expertiză tehnică, testarea tehnologiilor, consultanță, instruire și dezvoltare de competențe pentru adoptarea noilor tehnologii; dezvoltarea inițiativei „Destination Earth”, care creează un model digital al Pământului pentru a sprijini adaptarea la schimbările climatice și gestionarea riscurilor de dezastre.
De asemenea, pe lista de priorități se află și consolidarea rezilienței cibernetice, dezvoltarea capacității instituțiilor europene de educație și formare în domeniul competențelor digitale, implementarea portofelului european de identitate digitală și transformarea sectorului public, prin dezvoltarea de servicii publice digitale eficiente.
Apelurile de proiecte DIGITAL sunt așteptate să fie lansate în aprilie 2025, cu apeluri suplimentare programate pentru restul anului, și sunt deschise companiilor, administrațiilor publice și altor entități din statele membre UE, țările EFTA/SEE și cele asociate programului DIGITAL.