Efectul DeepSeek: Cât au pierdut marile companii americane din domeniul tehnologiei

Dragoș Comache Data publicării:
companii tehnologie
sursa: shutterstock.com/

Cutremurul de pe burse de ieri a dus la ștergerea a zeci sau chiar sute de miliarde de dolari din valoarea marilor companii tehnologice americane. Cel mai mare perdant a fost, de departe, Nvidia, care a și pierdut titlul de cea mai valoroasă companie din lume.

Apariția DeepSeek, o companie chineză necunoscută până acum care a lansat un model de inteligență artificială cu costuri reduse, i-a făcut pe investitori să pună la îndoială evaluarea și dominația companiilor americane asupra tehnologiei inteligenței artificiale.

Companiile tehnologice americane au înregistrat pierderi puternice.

Nvidia, liderul în producția de cipuri folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale, a fost cea mai afectată companie. Asta în condițiile în care DeepSeek a dezvoltat un rival pentru ChatGPT la un cost de numai șase milioane de dolari, folosind cipuri mai vechi ale companiei americane Nvidia.

Acțiunile producătorului de cipuri s-au prăbușit cu 17%, ștergând 593 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei. Aceasta este cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie într-o singură zi, de două ori mai mari decât următoarele pierderi înregistrate într-o zi, de 279 de miliarde de dolari înregistrată tot de Nvidia, pe 3 septembrie 2024, și cea de 251 de miliarde de dolari contabilizată de Meta pe 3 februarie 2022.

Următoarele victime sunt producătorul de cipuri Broadcom, care a încheiat ședința de luni în scădere cu 17,4%, urmat de gigantul Alphabet, cu 4,2%, și Miscrosoft, susținătorul OpenAI, care a scăzut cu 2,1%.
Valoarea de piață a Broadcom s-a redus astfel cu 197 de miliarde de dolari, în vreme ce Alphabet a pierdut aproape o sută de miliarde de dolari, iar Microsoft peste 70 de miliarde de dolari.

În urma căderilor de pe bursă, s-a schimbat și clasamentul celor mai valoaroase companii din lume. Nvidia a pierdut prima poziție, având acum o valoare de 2.905 miliarde de dolari. Capitalizarea este mai mică decât cea a Apple și Microsoft, care sunt cotate la 3.526 miliarde de dolari, respectiv 3.230 miliarde de dolari.

Scăderea acțiunilor companiilor tehnologice a diminuat și averile bogaților lumii. Bloomberg arată că cei mai avuți 500 de oameni din lume au pierdut, în total, 108 miliarde de dolari.

Așa cum era de așteptat, miliardarii ale căror averi sunt legate de companiile din domeniul inteligenţei artificiale au înregistrat cele mai mari pierderi.

CEO-ul Nvidia Jensen Huang a pierdut 21 de miliarde de dolari. Averea sa a scăzut cu 17%, de la 124,4 miliarde de dolari, la 103,1 miliarde de dolari. Pierderea de 22,6 miliarde de dolari a cofondatorului Oracle, Larry Ellison, este mai mare în termeni absoluţi, dar reprezintă doar 12% din deținerile sale, conform indicelui Bloomberg Billionaires. Publicația mai arată că șeful Dell, Michael Dell, a pierdut 13 miliarde de dolari, iar averea cofondatorul Binance, Changpeng Zhao, s-a redus cu 12,1 miliarde de dolari.