Rusia vrea să interzică WhatsApp și să o înlocuiască cu o aplicație de stat: „Amenințare la adresa securității naționale”

Redacția Digi Economic Data publicării:
WhatsApp rusia
Sursa: profimediaimages.ro

WhatsApp ar putea fi forțată să părăsească Rusia, după ce un parlamentar influent din Duma de Stat a avertizat că aplicația deținută de Meta este „foarte probabil” să fie inclusă pe lista platformelor restricționate.

Președintele Vladimir Putin a semnat în iunie o lege care autorizează dezvoltarea unei aplicații naționale de mesagerie – MAX –, integrată cu serviciile guvernamentale. Măsura face parte din eforturile Kremlinului de a reduce dependența de platforme occidentale precum WhatsApp și Telegram.

Anton Gorelkin, vicepreședintele Comisiei pentru Politica Informațională din Duma de Stat, a scris pe Telegram că aplicația susținută de stat ar putea câștiga cotă de piață în cazul în care WhatsApp, utilizat zilnic de 68% dintre ruși, ar pleca.

„Este timpul ca WhatsApp să se pregătească pentru ieșirea de pe piața rusă”, a declarat Gorelkin, potrivit Reuters.

Oficialul a amintit că Meta este considerată organizație extremistă în Rusia, iar celelalte platforme ale companiei – Facebook și Instagram – sunt deja interzise din 2022, după ce Moscova a invadat Ucraina.

Un alt membru al comisiei IT din Duma, Anton Nemkin, a declarat că prezența WhatsApp în spațiul digital rus „reprezintă o încălcare a securității naționale”.

Întrebat despre o eventuală retragere a WhatsApp din Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toate serviciile trebuie să respecte legislația țării.

În ultimii ani, Rusia a accelerat eforturile pentru a obține „suveranitate digitală”, încurajând utilizarea unor platforme dezvoltate intern. Tensiunile s-au intensificat după retragerea unor companii occidentale din Rusia, pe fondul sancțiunilor impuse din 2022.

Săptămâna aceasta, Kremlinul a publicat o listă de directive prezidențiale, care includ măsuri suplimentare împotriva software-ului produs în „țările neprietenoase”. Termenul-limită pentru aplicarea restricțiilor este de 1 septembrie.

Gorelkin a indicat că WhatsApp este vizată de aceste măsuri. În schimb, Telegram, fondată de rusul Pavel Durov, ar putea fi scutită, atâta vreme cât respectă legislația din Rusia.

Autoritatea de reglementare Roskomnadzor a confirmat că Telegram a inițiat procesul de înregistrare legală pe teritoriul țării.