ANRE, întrebări și răspunsuri pentru prosumatori: „Pot să vând energie unui furnizor și să cumpăr de la altul?”

Redacția Digi Economic Data publicării:
casa verde fotovoltaice
sursa: shutterstock.com/

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prezintă, vineri, mai multe informații pentru prosumatori, în contextul expirării plafonării prețului la energie electrică de la 1 iulie. Autoritatea a publicat un ghid Q&A, respectiv întrebări și răspunsuri, în cazul în care există nelămuriri legate de noile schimbări din piață.

Ce se schimbă pentru prosumatori de la 1 iulie?

„Dacă aveți un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleași clauze. În ceea ce privește prețul, dacă contractul dumneavoastră are termen de expirare după data de 1 iulie, ar trebui să vi se aplice prevederile și prețul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când vi se va transmite o nouă ofertă. 

Schema de plafonare a prețurilor la energie electrică s-a încheiat, dar drepturile prosumatorilor nu s-au modificat.  Dacă aveți o putere instalată de până la 200 kW aveți dreptul la compensare cantitativă direct în factură, iar dacă ați produs mai multă energie decât ați consumat, puteți utiliza cantitatea de energie pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Practic, dacă energia electrică produsă în calitate de prosumator este egală cu energia electrică consumată de dumneavoastră, atunci nu ar trebui să fiți impactat de finalizarea schemei de plafonare-compensare. În cazul în care, balanța indică un auto-consum mai mare decât producția, atunci pentru diferență veți plăti prețul final pe care îl regăsiți în contractul de furnizare.

În cazul în care energia electrică produsă de dumneavoastră este cantitativ mai mare decât cea consumată în intervalul de facturare (de obicei lunar), prețul pe care îl veți primi pentru această energie ar trebui să fie egal cu prețul energiei electrice active din contractul de furnizare”, explică ANRE.

Dacă este o putere instalată mai mare de 200 kW, rămâne valabil ceea ce scrie în lege: pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW și până în 400 kW, furnizorii sunt obligați să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

O altă întrebare avută în vedere este: După 1 iulie, kilowatul vândut de prosumator furnizorului mai este egal cu kilowatul cumpărat de furnizor de la prosumator? Răspunsul: Da, dacă puterea instalată este de până la 200 kW. Dacă aveți o putere instalată mai mare de 200 kW, atunci se aplică prevederile descrise mai sus.

Am găsit pe comparatorul ANRE o ofertă mai bună pentru mine în calitate de consumator. Pot să vând energie unui furnizor și să cumpăr de la altul?”, este o altă întrebare, la care Autoritatea răspunde:

„Nu, calitatea de prosumator presupune același furnizor. Dacă doriți să vă schimbați contractul, atunci trebuie să vă analizați cu mare atenție balanța de energie electrică livrată versus energia electrică consumată. Adică este necesar să faceți un calcul dacă, per total, într-un an, aveți deficit sau surplus de energie electrică și să stabiliți ce este mai convenabil pentru dumneavoastră.”