Curtea de Conturi, audit la Transelectrica: Prime şi adaosuri salariale de aproape 29 mil. lei, neconforme CCM. Reacția companiei

G.C. Data publicării:
curtea de conturi
Inquam Photos / Alexandru Busca

Curtea de Conturi a României a finalizat raportul de audit de conformitate la Transelectrica pentru perioada 2020-2022, identificând, printre altele, prime cu caracter special și adaosuri salariale în valoare de 28.990.440 lei, acordate în alte condiții decât cele stabilite prin Contractul colectiv de muncă (CCM). 

Obiectivul auditului a fost verificarea modului în care salarizarea și acordarea altor drepturi personalului companiei, precum și contractarea și derularea contractelor de investiții, sunt în conformitate cu legislația, normele și reglementările relevante în perioada 2020-2022.

Pentru perioada auditată, auditorii publici externi au identificat:

- prime cu caracter special în sumă de 12.073.272 lei, fără a se face dovada evaluării performanțelor individuale profesionale ale personalului și fără a fi menționate acțiunile cu impact major realizate de fiecare dintre salariați în desfășurarea activităților derulate în cadrul entității;

- adaosuri salariale în sumă de 16.917.168 lei (8.410 lei/salariat), fără a fi menționat scopul acordării lor, sărbătoarea legală sau evenimentul special, așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă.

„Totodată, raportul relevă deficiențe și întârzieri importante în implementarea proiectelor de investiții, niciun contract de lucrări cuprins în eșantionul verificat nefiind realizat la termenele inițiale prevăzute în contract, fapt ce a condus și poate conduce, în unele cazuri, la ajustări ale prețului contractelor ca urmare a conjuncturii economice din ultimii ani, precum și la neimplementarea proiectelor de investiții în termene optime în condițiile tranziției energetice”, arată un comunicat al Curții de conturi.

Deficiențele identificate în derularea proiectelor de investiții se referă, în principal, la:

- prelungirea perioadei de execuție pe motiv de forță majoră, în condițiile în care, pe perioada producerii acestora, executarea contractului nu a fost sistată; 

- necalcularea penalităților de întârziere pentru nerealizarea lucrărilor la termen, precum și efectuarea de plăți pentru bunuri și servicii care nu au fost integral executate;

- nerecuperarea avansurilor acordate executantului, în condițiile în care contractul a fost denunțat de acesta; 

- nerespectarea reglementărilor legale privind ajustarea prețului contractului de lucrări, prin determinarea ajustării în alte condiții decât cele legale.

„Pentru remedierea tuturor abaterilor constatate, prin Scrisoarea către management nr. 6001/23.01.2025, Curtea de Conturi a transmis entității verificate recomandări pentru remedierea acestora, inclusiv de stabilire și recuperare a prejudiciilor constatate, până la data de 30.04.2025.

Ca urmare a neregulilor constatate, prin Hotărârea Plenului nr. 78/31.01.2025, Curtea de Conturi a României a aprobat sesizarea organelor de urmărire penală competente în cazul CNTEE Transelectrica SA”, mai arată sursa citată. 

Ce spune Transelectrica

Într-un raport publicat la Bursa de Valori București, compania a transmis că rezultatele auditului au fost comunicate alături de 17 recomandări pentru remedierea deficiențelor. „Subliniem faptul că, în urma auditului, au fost stabilite doar recomandări, nu au fost stabilite măsuri.”

Referitor la faptul că Curtea de Conturi a sesizat organele de drept, compania a transmis: „În situația în care auditorul constată existența fapte pentru care ar exista indicii că ar fi săvârșite cu încălcarea legii, în conformitate cu art. 34, lit. c), din Regulamentul privind activitatea de audit extern, auditorul sesizează organele abilitate care să cerceteze aceste aspecte. Astfel, Curtea de Conturi a României a informat CNTEE Transelectrica SA cu privire la faptul ca a sesizat organele abilitate sa cerceteze și să stabilească existența unor fapte săvârșite cu încălcarea legii.”

Curtea de Conturi a României efectuează misiuni de audit la CNTEE Transelectrica SA cu o periodicitate cunoscută, respectiv o dată la trei ani, mai precizează compania.