Extinderea rețelei de turbine eoliene în Europa stagnează. Lipsa subvențiilor și scăderea prețului la electricitate afectează oferta

După mai multe decenii în care energia eoliană a crescut susținut, acum Europa începe să atingă limita în privința turbinelor noi construite, pe fondul dificultăților economice resimțite de dezvoltatori.
Extinderea rețelei de turbine eoliene stagnează pe măsură ce preţurile la electricitate şi stimulentele scad până la un nivel mult prea mic pentru fi rentabilă construcția de noi proiecte. Cel mai recent exemplu este o licitaţie organizată de Guvernul danez pentru unități eoliene offshore care nu a reuşit să atragă nicio ofertă.
Diminuarea proiectelor eoliene ar putea lăsa ţările dependente de combustibili fosili pentru o perioadă mai lungă de timp. Energia eoliană offshore s-a ieftin de-a lungul anilor dar acest succes începe să se risipească, pe măsură ce proiectele resimt presiunea costurilor, relatează Bloomberg.
Unul din factorii care descurajează investiţiile este preţul redus la electricitate care oferă randamente scăzute și rezultă din oferta abundentă din piaţă. Investitorii își pun întrebări legate de viitorul energiei eoliene, după ce o serie de proiecte au fost amânate sau abandonate complet.
Un sistem alimentat în proporţie de 100% din energie regenerabilă nu este fezabil
Termocentralele pe cărbune şi gaze funcţionează, de obicei, atunci când preţurile la electricitate sunt suficient de mari pentru a acoperi costurile fixe, precum combustibilul, în timp ce parcurile eoliene funcţionează atunci când bate vântul, indiferent de preţ. Uneori electricitatea poate fi gratuită şi chiar există cazuri când consumatorii pot fi plătiţi pentru a utiliza energia dacă există mai multă ofertă decât cerere în reţea.
„Nu putem avea un sistem de electricitate care să se bazeze în întregime pe vânt şi soare. Sunt limite tehnice şi economice cu privire la cât de multă energie regenerabilă putem integra în reţea", susține Brian Vad Mathiesen, profesor la Universitatea Aalborg din Danemarca.
Anul trecut, Danemarca a generat un nivel record de 58% din electricitatea sa din parcuri eoliene, cel mai ridicat nivel din lume. În pofida acestui fapt, Guvernul danez nu a primit nicio ofertă la cea mai mare licitaţie pentru parcuri eoliene offshore pe care a organizat-o vreodată. Companii renumite, precum grupul Orsted, susțin că nu mai sunt interesate să investească în proiecte locale de mare anvergură în condițiile actuale de piață.