Încă un proiect hidroenergetic început înainte de Revoluție a fost reluat. Statul a investit peste 300 de milioane de lei

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
hidrocentrala cerna
sursa: Facebook / Ministerul Mediului - România

Amenajarea Cerna - Belareca este unul dintre cele mai vechi proiecte hidroenergetice din România. Început în urmă cu 45 de ani, investiţia a fost sistată în anii '90, când lucrările se aflau într-un stadiu de 80%.

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiţii strategice care pun România pe drumul independenţei energetice. Am emis proiectul de acord de mediu pentru obiectivul amplasat în localităţile Băile Herculane, Mehadia şi Cornereva din judeţul Caraş-Severin, care va conduce la suplimentarea capacităţii medii de producţie energie cu 40,2 GWh/an. Suplimentar, prin acumularea unui volum util de 7,11 milioane mc în barajul de la Cornereva, se asigură capacitatea de stocare a aproximativ 4,15 GWh energie electrică.

Proiectul a parcurs toate etapele impactului asupra mediului şi respectă prevederile legale naţionale şi normele europene, aşa cum indică toate cele trei studii de specialitate supuse consultării publicului, respectiv Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, Studiul de evaluare adecvată şi Raportul privind impactul asupra mediului. Aceste studii au condus la integrarea de măsuri de prevenire şi reducere a impactului asupra mediului, inclusiv măsuri de monitorizare, atât pentru perioada de execuţie a lucrărilor de finalizare, cât şi pentru perioada de funcţionare a AHE Cerna - Belareca", a transmis Fechet, potrivit Agerpres.

Studiile privind proiectul au fost supuse consultării publicului începând cu data de 2 octombrie 2024, nefiind înregistrate solicitări de organizare a unei dezbateri publice şi nici observaţii cu privire la proiect sau rezultatele studiilor elaborate.

Reluarea investițiilor uitate este în interesul statului

Obiectivul „Amenajarea hidroenergetică Cerna - Belareca" a fost prevăzut cu două trepte de cădere, una pe râul Cerna şi cealaltă pe râul Belareca, punctul comun fiind centrala Herculane.

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, până acum, statul român a investit în acest proiect peste 345 milioane lei.

„Proiectul a început în 1980. Am mandatat conducerea Hidroelectrica să accelereze la maximum toate aceste proiecte, după decenii de întârzieri, amânări, nepăsare şi sabotaje prin procese declanşate în serie. Vom finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989. Vă reamintesc că vorbim, în total, de peste 700MW în stadii de execuție avansate, între 70 și 98%, investiții pentru care statul român a cheltuit deja peste 2 miliarde de euro. Energia şi Mediul merg mână-n mână, iar deblocarea acestor proiecte este muncă de echipă", a declarat Burduja.