Cotațiile la țiței au explodat după ce SUA a atacat Iranul

Cotaţiile la ţiţei au urcat luni la cel mai ridicat nivel din ianuarie, după escaladarea situaţiei din Orientul Mijlociu, care sporeşte temerile privind perturbarea aprovizionării cu petrol la nivel mondial.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu aproape 2% la 5:03 GMT, ajungând la 78,53 dolari, după ce anterior atinsese 81,40 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, notează NBC.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 2,04% la 5:03 GMT, ajungând la 75,35 dolari, după ce anterior atinsese 78,40 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.
Statele Unite au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, „Operaţiunea Midnight Hammer”, în care au atacat unitățile iraniene de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, Natanz şi Isfahan. Au fost folosite în atac 14 bombe anti-buncăr GBU-57, zeci de rachete de croazieră Tomahawk şi peste 125 de avioane militare, printre care şapte bombardiere invizibile B-2, acestea din urmă lansând bombele anti-buncăr, care, conform imaginilor din satelit, au provocat cel puţin şase mari cratere deasupra amplasamentului uzinei de la Fordo.
Iran este al treilea mare producător de ţiţei din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Analiştii se aşteaptă la noi creşteri ale cotaţiilor la ţiţei, pe fondul temerilor că represaliile Iranului ar putea include închiderea strâmtorii Ormuz, prin care trece aproximativ o cincime din fluxul global de petrol.
Oficialii iranieni au aprobat închiderea strâmtorii Ormuz, ca represalii în urma atacului american asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Şi în trecut autorităţile de la Teheran au ameninţa cu închiderea strâmtorii Ormuz dar nu şi-au pus în aplicare ameninţările.
Logistica globală cu petrol se complică
Deşi există câteva rute alternative în afara regiunii, vor exista volume de ţiţei care nu vor putea fi exportate dacă strâmtoarea Ormuz devine inaccesibilă.
„Efectul? Transportatorii nu vor mai fi prezenţi în regiune", susțin specialiștii.
Analiștii estimează că este posibilă o creştere a cotaţiei barilului de petrol Brent la 110 dolari în urma închiderea strâmtorii Ormuz timp de o lună.
Din 13 iunie, când a început conflictul din Orientul Mijlociu cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu 13%, în timp ce cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu aproximativ 10%.