Cum arată taxa pe stâlp după modificările adoptate de Guvern. Contribuabilii primesc bonificații. Experții nu prevăd nimic pozitiv

Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale, cunoscut publicului drept taxa pe stâlp, din perioada administrației conduse de Victor Ponta.
Guvernul a aprobat aplicarea unei cote de impozitare reduse și diferențiate pentru construcții speciale, reglementări rezultate din consultările derulate de Ministerul Finanțelor, inițiatorul actului normativ, cu reprezentanții sectoarelor vizate de această reglementare.
„Aceste modificări vin ca urmare a unei Ordonanțe de Urgență adoptate la sfârșitul anului trecut care a inclus aplicarea impozitului pe construcții special, începând din acest an. Însă, spre deosebire de nivelul de 1% stabilit prin acel act normativ, decizia de astăzi a Guvernului are în vedere o cotă de impozitare redusă și aplicată diferențiat, respectiv:
- O cotă de 0,5% pentru valoarea netă a construcțiilor, altele decât cele de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale;
- O cotă de 0,25% pentru calcularea impozitului pe construcții în cazul contribuabililor care au în administrare, concesiune, folosință cu titlu gratuit/închiriere construcții de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ/teritoriale, luând în considerare faptul că pentru aceste construcții nu poate fi stabilită o valoare netă.
Acest impozit se va aplica doar pentru construcțiile situate pe teritoriul României și delimitate de frontiera de stat, prin urmare, sub incidența acestei Ordonanțe de Urgență nu intră construcțiile situate în teritoriul maritim al țării”, arată textul actului adoptat în ședința de Guvern.
Se va acorda o bonificație de 10% din valoarea impozitului pentru contribuabilii care plătesc până pe 25 mai anul curent.
Ministrul Finanţelor justifică aplicarea cotei diferențiate
Ministrul de resort, Tanczos Barna a explicat la finalul ședinței de ce este necesară aplicarea unei cote diferențiate pe categorii de companii.
„Astăzi am aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale. Iniţial, în Ordonanţa de Urgenţă s-a prevăzut că normele se vor aproba prin hotărâre de guvern. Am decis ca detaliile care sunt relativ simple şi pentru o aplicare mai uşoară să le introducem într-o ordonanţă de urgenţă. Asta am făcut astăzi.
Am clarificat baza de impozitare, diferenţiat pentru companiile private şi pentru companiile care administrează bunuri publice aflate în concesiune, luate în concesie de la statul român, din ministere sau luate în concesiuni de la autorităţile publice locale.
Deci am făcut această diferenţiere pentru că în cazul companiilor private se calculează amortizare, se reduce treptat valoarea impozabilă a bunurilor, a construcţiilor speciale, în cazul construcţiilor aflate în domeniul public nu există această amortizare. Vorbim de o valoare istorică. Este motivul pentru care aplicăm o diferenţiere ca şi procent. Aplicăm un impozit de 0,5% la valoarea netă a activelor", a transmis Barna.
Ministrul Finanţelor a precizat că reducerea cotei de impozitare, de la 1% cât era stabilită inițial, s-a făcut la solicitarea companiilor din mediul privat în urma consultărilor publice pe această temă.
În plin război comercial, Guvernul român aprobă noi taxe
România va resimţi din plin efectele taxelor vamale impuse Uniunii Europene de către SUA, prin prisma relaţiilor comerciale pe care le are cu celelalte state membre.
„Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanşat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susţină consumul intern, lanţurile economice, să îşi reducă expunerea la noile tarife anunțate de administrația americană.
Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectaţi, exporturile României în Statele Unite nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simţi din prisma relaţiilor comerciale pe care le avem cu celelalte ţări europene, mai ales cu Germania, Franţa, Italia şi Spania care exportă puternic în SUA.
Dacă aceste ţări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, şi comenzile de produse, de subansamble şi materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto, cea mai afectată, la industria metalurgică (oţel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele războiului comercial.
În esenţă, dincolo de aceste sectoare, cu toţii vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflaţie la nivel mondial pe care îl vom simţi din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internaţional vor majora tarifele cu 15-20% ca urmare a războiului comercial şi asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălţămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea, tot ce importăm va deveni mai scump”, apreciază economistul Adrian Negrescu.
Totodată, în această nouă criză, se simte stângăcia autorităților române care nu știu cum să abordeze eficient problema.
„Ce face România? Calcă în străchini. În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolaţi complet de măsurile anunţate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putinţă, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcţiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunţi o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o şi care s-a dovedit nocivă pentru economie.
Promisiunile autorităţilor privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole. În primul rând că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare. Să nu uităm că a îngheţat până şi alocaţiile pentru copii.
Iar al doilea rând nu s-a ţinut nici până acum de cuvânt în privința celebrului proiect de 1 miliard de euro pentru reindustrializarea României, deoarece nu a fost prins în bugetul pe 2025”, subliniază Negrescu.
Taxa pe stâlp nu va aduce bani mulţi la bugetul statului, nu va rezolva problema deficitului bugetar, ci doar va stresa inutil mediul de afaceri din România, în contextul în care tarifele americane vor adăuga o presiune suplimentară asupra finanțelor țării.
„Taxa pe stâlp o aberaţie care, în contextul taxelor vamale americane, nu aduce niciun beneficiu. Această taxă a mai fost aplicată în România, nu a adus aproape deloc bani la bugetul statului sau sumele pe care le-a adus au fost derizorii. Deci, nu are sens să stresăm acum mediul de afaceri cu o taxă adițională.
Consider că este o idee foarte proastă pentru că nici nu aduce bani mulţi la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar şi, în plus, aduce un stres inutil şi inoportun mediului de afaceri din România”, susține Cristian Păun, profesor universitar de economie, potrivit Agerpres.