Lista revendicărilor protestatarilor care au mers la Finanțe. "Statul să facă bani din droguri"

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe
sursa: Inquam Photos / George Călin

Protestatarii au avut revendicări clare când s-au dus la Ministerul Finanțelor. Ministrul Marcel Boloș le-a spus însă că unele se pot întoarce împotriva lor dacă nu sunt în prealabil discutate cu Comisia Europeană. Găsiți mai jos lista revendicărilor.

Urmare a ședinței între reprezentanții Ministerului de Finanțe, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Vamale Române și reprezentanții protestatarilor din sectorul fermierilor și transportatorilor, reprezentanții instituțiilor statului au propus următoarele soluții legale pentru rezolvarea problemelor:

1. Legea preventiei: aplicare numai pentru faptele care NU sunt de evaziune fiscala 
2. Simplificarea procedurilor din codul fiscal, in vederea debirocratizării procedurilor;
3. Parteneriat între Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producatori locali
4. Cadru legal pentru investii in agricultură și industria agroalimentara, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și pentru investiții în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor;
5. Scutire la impozitul pentru profitul reinvestit in ferme din domeniul agriculturii și pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor;
6. Reglementarea contabilă și recunoașterea fiscală a subventiilor in vederea clarificarii facilitatilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit;

În ceea ce privește restul revendicărilor, care implică angajamente ale României în raport cu instituțiile europene, precizăm că acestea vor fi prezentate Comisiei Europene, în acord cu deciziile agreate la nivelul coaliției de guvernare.

În ceea ce privește restul solicitarilor și revendicărilor, acestea vizau:

(bani suplimentari pentru indemnizații de cazare și diurna, fără documente, pentru că aceștia sunt scutiți de impozit pe venit; doresc creșterea/dublarea veniturilor prin facilități neimpozabile)

- Protestatarii au solicitat noi categorii de facilități fiscale, aspect care nu se preteaza pe situația fiscal-bugetară a României.
- Protestatrii au cerut să nu mai plătească accize la carburant, menționând că este birocratizata măsura de accesare a subvențiilor.
- Protestatarii au mentionat ca statul poate sa reglementeze obținerea banilor din domeniul drogurilor, masură pe care reprezentanții Finanțelor nu au considerat-o în aceasta etapă a discuțiilor ca fiind una serioasă.
- Probleme legate de gestionarea problematicii prețului cerealelor, aspecte care țin de legislația comunitară și abordarea din sectorul agriculturii, în politica guvernamentală.

Unele dintre revendicările protestatarilor ţin de facilităţile fiscale pe care România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze, iar revendicările ce ţin de Comisia Europeană trebuie prezentate acesteia, pentru că altfel măsurile s-ar întoarce împotriva dumnealor, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

"Unele ţin de facilităţi fiscale pe care România s-a angajat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze într-un anume fel (...) Noi ştim că acest lucru este, cum am precizat, cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi asupra lor nu se poate reveni. Iar, aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înţelegem şi suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine, Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (...) şi de aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate.

Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de şcoli, în infrastructura spitalicească", a explicat Boloş la finalul discuţiilor cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor.

Ministrul Finanțelor a subliniat că aceste tipuri de revendicări vor fi preluate într-un Memorandum care va fi discutat cu Comisia Europeană.

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu: Evaziunea fiscală e linia roșie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întâlnire de lucru cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari, scopul discuțiilor fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate.
Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți. Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.