FMI: Impactul taxelor americane va fi resimțit puternic de țările din estul Europei

Alexandru Gologan Data publicării:
fondul monetar international
sursa: shutterstock.com/

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creşterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar ţările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenţei lor majore faţă de industria prelucrătoare.

Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, atrage atenția asupra faptului că acest conflict al taxelor va submina creșterea economică a Uniunii Europene. Estimările actuale arată doar un avans de 1,2% în acest an şi de 1,5% în 2026, prognoze revizuite în scădere faţă de cele prezentate anterior în octombrie.

„Încă o dată că volumul mare de investiţii care se preconizează în infrastructură sau Apărare, în special în Germania, va ajuta la contracararea efectelor taxelor. Însă aceste efecte se vor resimţi cel mai mult în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, din cauza puternicei dependenţe de producţie”, susține Kammer.

Inclusiv ţările extracomunitare aflate în acest spațiu, precum Serbia, Moldova sau Albania, vor resimți povara tarifelor americane, relatează Bloomberg.

Recomandările FMI pentru Europa

În plan monetar, se preconizează că rata inflaţiei de 2% în UE va fi atinsă în a doua jumătate a acestui an, înainte de data estimată anterior, datorită slăbirii cererii şi scăderii preţurilor la energie.

Organismul financiar recomandă Băncii Centrale Europene să taie cu încă un sfert de punct rata dobânzii şi să o menţină, pentru moment, la 2%.

De asemenea, în plan fiscal, instituţia recomandă UE să continue consolidarea fiscală, să continue să genereze rezerve şi spaţiu de manevră în ceea ce priveşte presiunile legate de cheltuielile ce se preconizează pe termen lung şi care vizează îmbătrânirea populaţiei, tranziţia energetică sau sumele mai mari pentru Apărare.