Activitatea Consiliului Concurenței în 2024: A finalizat 18 investigații. Amenzi de 368,54 mil. lei. Cele mai importante elemente

Redacția Digi Economic Data publicării:
consiliul concurentei
Consiliul Concurentei Romania. Foto: Institutia

Consiliul Concurenţei a finalizat, anul trecut, 18 investigaţii, cele mai multe din ultimii şapte ani, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 368,54 milioane lei (73,7 milioane euro). De asemenea, instituția a analizat și autorizat 104 tranzacții, cele multe din ultimii 21 de ani.

De asemenea, Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) a finalizat 471 de tranzacții, după analizarea acestora din punctul de vedere al securității naționale. La finalul anului 2024 mai erau în derulare 129 de cazuri.

Potrivit unui comunicat de presă emis joi, preluarea Profi de către Mega Image, cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România, a fost autorizată, în premieră, cu impunerea de condiții referitoare la furnizori.

Investigații

În ceea ce privește investigațiile, Autoritatea de concurență a finalizat anul trecut 18, cele mai multe din ultimii șapte ani, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 368,54 milioane lei (73,7 milioane euro). Din această sumă, aproximativ 63% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.

Printre cele mai importante amenzi se numără:

- 217,9 milioane lei (43,7 milioane euro), pentru Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA, pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.

- 128,4 milioane lei (25,81 milioane euro), pentru Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG (Austria), pentru abuz de poziție dominantă pe piața românească a medicamentelor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).

- 5,96 milioane lei (1,2 milioane euro), pentru șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.

- 3,49 milioane lei (aproximativ 700.00 euro): Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței, a sancționat Grup Feroviar România pentru că nu a respectat măsurile impuse de organismul național de reglementare și nu a permis accesul tuturor operatorilor de transport feroviar la infrastructurile de servicii pe care le operează în stația CF Palas din zona Portului Constanța.

- 3,35 milioane lei (aprox. 670.000 euro), pentru OKI Europe Limited, pentru limitarea exporturilor și fixarea prețurilor de revânzare, precum și monitorizarea acestora, în perioada octombrie 2015 – martie 2020.

De asemenea, anul trecut, autoritatea a declanșat 14 investigații în domenii precum energie, IT (Cisco și partenerii acestuia), piața articolelor sportive (Nike European Operations Netherlands B.V), piața serviciilor de stomatologie. Din totalul investigațiilor deschise, 57% reprezintă înțelegeri de tip cartel, mai arată sursa citată.

În domeniul concurenței neloiale, au fost declanșate primele investigații privind practici comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (Profi - Prăvălia D'art și care s-a finalizat prin medierea părților) și exploatarea poziției superioare de negociere (piața serviciilor de reparații a autovehiculelor acoperite de o asigurare RCA și comercializarea oxigenului medicinal lichefiat).

La sfârșitul anului 2024, erau în derulare 49 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, dintre care aproximativ jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

Consiliul Concurenței mai arată că, anul trecut, s-au efectuat 11 inspecții inopinate la 48 de sedii/puncte de lucru, dintre care una a avut loc inclusiv la sediul unei companii din Olanda, fiind realizată cu sprijinul autorității de concurență din această țară.