Apărare națională: ce propun cei doi candidați la prezidențiale pentru relansarea industriei

George Simion și Nicușor Dan, candidații calificați în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, s-au întâlnit miercuri cu sindicaliștii în cadrul Congresului Blocului Național Sindical. Printre subiectele abordate s-a numărat și viitorul industriei naționale de apărare, în contextul noului instrument european dedicat acestui domeniu: Security Action For Europe (SAFE).
Lansat recent de Comisia Europeană, SAFE face parte din Planul de Reînarmare a Europei, prezentat în martie 2025 ca răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. SAFE mobilizează 150 de miliarde de euro în împrumuturi pentru investiții comune în industria de apărare, accelerarea producției și întărirea capacității europene de răspuns; simplifică regulile de achiziții publice și acordă prioritate firmelor europene.
Întrebați cum ar valorifica acest instrument pentru a revitaliza capacitățile de producție ale României, cei doi candidați au oferit viziuni diferite:
George Simion: „Toate fondurile europene vor fi accesate, pentru că l-am văzut pe înaintașul domnului Dan, Iohannis, că și-a făcut campanie și și-a securizat mandatul cu promisiunea fondurilor din PNRR și vedeți că nu mai vin, chiar dacă avem o coaliție așa-zis pro-europeană.
Între Gorj și Valea Jiului este o uzină care poate produce pentru armatele NATO, în standarde NATO, armament, uzina de la Sadu. Avem la Ghimbav și putem în Brașov să producem ceea ce polonezii produc printr-un parteneriat cu SUA.
Avem la Cugir potențialul de a produce arme și armament. Președintele are atribuții în acest domeniu. Locuri de muncă bine plătite la Tohani, la Sadu, la Ghimbav, la Cugir, asta este soluția.”
Nicușor Dan: „Evident că industria noastră are potențialul de a produce. Am vizitat șantierul naval din Constanța, care produce nave comerciale, dar poate să producă oricând nave militare.
Avem un potențial pe aeronautic, pe vehicule, pe muniții, pe pulberi. Politica de înzestrare a României de până acum a neglijat capacitățile de producție din România.
Tocmai de aceea românii au votat schimbare. Dacă vorbim de procesul european de reînarmare, mai este nevoie de încredere în România. Întreb societatea: pe care din aceste două opțiuni partenerii noștri europeni vor avea încredere în România?”