Birourile goale din Londra sporesc costurile Uniunii Europene. Blocul se confruntă cu plăți de 450 de milioane de euro post-Brexit

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
cladire birouri
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană se confruntă cu o potențială factură de 450 de milioane de euro după ce autoritatea sa de reglementare a medicamentelor a părăsit Londra din cauza Brexit-ului și a subînchiriat sediul din capitala regatului unei firme care ulterior a falimentat.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a subînchiriat fosta clădire a sediului său central din Londra către WeWork în 2019, dar afacerea a falimentat și de la 1 ianuarie a suspendat plata chiriei pentru imobilul impozant din districtul financiar Canary Wharf.

EMA le-a transmis parlamentarilor de la Bruxelles că are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru a putea plăti chiria și facturile, până când va găsit un nou locatar. Găsirea unui nou chiriaș ar putea dura cel puțin doi ani, deoarece rata de neocupare în Canary Wharf a fost de peste 15% în 2023.

Contractul de închiriere semnat de EMA pentru clădirea londoneză se încheie în iunie 2039. Acest contract va aduce o gaură în bugetul UE de 450 de milioane de euro la finalul celor 15 ani.

„Povara financiară pentru întreținerea fostului sediu abate atenția EMA de la activitatea sa esențială centrată pe asigurarea sănătății umane și animale”, a declarat agenția printr-un comunicat.

Agenția a solicitat deja Uniunii peste 3 milioane de euro pentru a acoperi chiria pe primul trimestru. Bruxelles-ul este obligat din punct de vedere legal să compenseze orice deficit din bugetul EMA, relatează Financial Times.

EMA își va prezenta în curând estimarea decalajului financiar probabil pentru a fi inclusă în dezbaterea privind bugetul UE. Oficialii sunt într-o poziție delicată, după discuțiile complicate despre situația financiară a blocului comunitar. Comisia Europeană a solicitat recent o creștere de 100 de miliarde de euro, jumătate din sumă fiind alocată pentru Ucraina.