Bolojan, despre al doilea pachet de măsuri administrative: Se va lua o decizie în coaliție cu privire la modul în care vor fi adoptate

Decizia privind modul în care măsurile de reformă avute în vedere de Guvern prin pachetul 2 va fi luată până la finele lunii iulie în cadrul coaliţiei de guvernare, susține prim-ministrul Ilie Bolojan.
Măsurile anunțate prin pachetul 2 vizează educaţia, sănătatea, ordinea publică, administraţia publică locală şi centrală. Premierul a prezentat planul reformei în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
„Până la finalul lunii iulie, o să vă prezentăm şi celelalte pachete. Se va lua o decizie în coaliţie cu privire la modul în care aceste pachete vor fi adoptate din punct de vedere legal. Acest lucru o să îl aflaţi până la sfârşitul lunii iulie, când se vor finaliza toate aceste proceduri.
Având în vedere situaţia în care se găseşte ţara noastră, consider că e nevoie să susţinem o stabilitate politică, care să genereze la rândul ei o stabilitate fiscală, ţinând seama de faptul că stabilitatea politică are un rol important în ceea ce înseamnă ratingul de ţară, în ceea ce înseamnă dobânzile pe care România le plăteşte la creditele pe care e nevoită să le ia şi în perioada următoare”, afirmă Bolojan.
Premierul a explicat că pachetul de măsuri vizează eficientizarea și consolidarea capacităţii administrative, astfel încât primăriile să devină factori de dezvoltare a comunităţilor. De asemenea, se urmărește descentralizarea instituțională, simplificarea normelor pentru reducerea birocrației şi digitalizarea procedurilor.
Mai puțini angajați în primării și polițiști locali
Primăriile vor avea un număr maxim de angajaţi, în funcţie de mărimea localităţii.
„Una dintre măsurile importante care vor fi propuse este legată de plafonarea numărului de angajaţi, stabilirea unui număr maxim, care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel naţional.
Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori, pentru că în general primăriile au funcţii asemănătoare. Pentru consiliile judeţene, indicatorii pot fi rafinaţi: nu doar numărul de locuitori dintr-un judeţ, pot fi numărul de unităţi administrative sau dacă are un spital judeţean în subordine sau în funcţie de numărul de autorizaţii de construire pe care Direcţia arhitectului şef le eliberează", a explicat premierul.
Pe de altă parte, administraţiile locale care au un număr de angajaţi corect dimensionat vor avea flexibilitate în stabilirea organigramelor.
„Astăzi avem situaţii în care avem primării cu un număr mic de angajaţi care funcţionează foarte bine. Şi avem primării, având o populaţie asemănătoare, cu un număr mult mai mare de angajaţi, unde nu se vede niciun plus serviciu, un plus de calitate. Avem consilii judeţene care au un număr aproximativ de 100 de angajaţi şi avem consilii judeţene mai mici, care au peste 200 de angajaţi, dar nu s-au constatat la cele cu număr redus disfuncţionalităţi în activitate", afirmă Bolojan.
În ceea ce privește situația poliției, cei din serviciul național și local nu se vor mai dubla pe post.
„Poliţia Naţională şi cea locală au competenţe pe ordine publică şi pe circulaţie, prin organizarea de dispecerate comune. Astfel, nu vom mai avea 5 poliţişti naţionali într-un dispecerat iar alți 5 poliţişti locali într-un alt dispecerat. De asemenea, regula un polițist local la o mie de locuitori este disproporționată. Avem situații în care suntem la extreme, avem orașe care au un polițist la 2. 000 de locuitori și avem alte orașe de dimensiuni asemănătoare, care au un număr de polițiști care depășește limita legală”, transmite Ilie Bolojan.