Budapesta sfidează Bruxellesul: Ungaria nu implementează pactul privind migrația

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Ungaria migrație
sursa: shutterstock.com/

Ungaria respinge pactul Uniunii Europene (UE) privind migraţia pentru că este împotriva intereselor sale naţionale, susține Barna Pal Zsigmond, secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Europene.

Modelul ungar implică protecţia frontierelor externe printr-un sistem eficient de expulzare a migranților. Totodată, măsurile luate împotriva traficanţilor de persoane şi evaluarea cererilor de azil pentru persoanele venite din afara spațiului comunitar sunt elemente cheie ale unei arhitecturi incompatibile cu pactul UE.

„Pactul pe care Bruxellesul încearcă să-l impună Ungariei nu este potrivit pentru gestionarea migraţiei deoarece în loc să o prevină, o încurajează. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană continuă să toarne bani, aproximativ 3 miliarde de euro, într-un sistem care este disfuncțional, iar Curtea de Justiţie a UE şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt de asemenea pro-migraţie.

Instituţiile UE folosesc standarde duble împotriva Ungariei pentru că, în timp ce critică Ungaria pentru construirea unui gard la frontiera sudică a spațiului comunitar şi refuză rambursarea a 2 miliarde de euro cheltuite pentru această lucrare, ele sprijină Polonia în ridicarea unui gard pentru securizarea graniței de est a uniunii”, susține Zsigmond.

Dilema securizării granițelor UE: interne sau externe?

Gyorgy Bakondi, consilier principal a premierului ungar pe securitate internă, subliniază că presiunea migraţiei creşte la frontiera sârbo-ungară, unde 5.931 de cazuri de treceri ilicite ale graniței au fost împiedicate în 2025, în creștere față de anul trecut, când s-au raportat doar 1.224 de cazuri.

„Migranţii sunt tot mai violenţi, iar ciocnirile cu polițiștii de frontieră au devenit regulate. Luptele între traficanții de persoane au loc frecvent, soldându-se inclusiv cu victime. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu produs un impact negativ. În schimb, state membre cu vechime în alianță subminează valorile Schengen, libera circulație, prin controale la frontieră.

În acest context, nu vedem de ce ar fi prioritară securizarea granițelor interne față de cele externe. Prin aceste acțiuni profund anti-europene, UE aplică un dublu standard Ungariei”, apreciază Bakondi, potrivit portalului de știri în limba maghiară, InfoStart.