Ce buget vrea să aloce Uniunea Europeană pentru reconstrucția Ucrainei

Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei și își propune să creeze un fond de capital privat.
Noul pachet de acorduri, semnat cu instituții financiare publice internaționale și bilaterale în temeiul cadrului de investiții pentru Ucraina, include 1,8 miliarde de euro sub formă de garanții pentru împrumuturi și 580 de milioane de euro sub formă de granturi.
Se preconizează că noul pachet va mobiliza investiții în valoare de până la 10 miliarde de euro în Ucraina.
„UE își reafirmă rolul de cel mai puternic partener al Ucrainei. Nu doar ca principalul său donator, ci și ca investitor esențial în viitorul său. Cu semnarea acestor acorduri în valoare de 2,3 miliarde de euro, intenționăm să deblocăm investiții de până la 10 miliarde de euro pentru reconstrucția locuințelor, redeschiderea spitalelor, revitalizarea întreprinderilor și asigurarea securității energetice.
Aceasta este solidaritatea în acțiune. În fiecare zi, Ucraina se apropie mai mult de UE – în ceea ce privește energia, educația, roamingul și cultura. Europa este alături de Ucraina – astăzi, ca și mâine”, a declarat, joi, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Totodată, von der Leyen a anunțat lansarea celui mai mare fond de capital privat dedicat Ucrainei – Fondul emblematic european pentru reconstrucția Ucrainei, susținut de Comisia Europeană prin Banca Europeană de Investiții, împreună cu Franța, Germania, Italia și Polonia. Capitalul inițial este de 220 de milioane de euro, cu ambiția să mobilizeze până anul viitor până la 500 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă.
Acordurile semnate joi mai includ sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din Ucraina, inclusiv start-up-uri și afaceri care angajează veterani sau persoane strămutate, în valoare de 500 milioane de euro; mobilizarea a 600 milioane de euro pentru proiecte private de anvergură în sectoare-cheie precum energia, transportul și industria prelucrătoare; precum și 520 milioane de euro pentru infrastructura municipală din zone afectate de război, incluzând sănătatea, mobilitatea urbană și locuințele.
De asemenea, pachetul mai prevedere un program de securitate energetică și tranziție verde, respectiv alocarea a 265 milioane de euro pentru stabilizarea rețelei energetice a Ucrainei, refacerea capacității de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice; precum și 310 milioane de euro pentru reparația și reconstrucția infrastructurii esențiale – locuințe, spitale și facilități medicale.
Odată cu lansarea acestor noi programe, angajamentele totale ale UE în Cadrul de investiții pentru Ucraina ajung la 5,7 miliarde de euro, cu un potențial de a genera peste 18 miliarde de euro în investiții, mai arată sursa citată.